O moldoveancă a continuat să încaseze pensia soțului din Italia, deși bărbatul era mort de doi ani. Acum riscă să ajungă la închisoare

În orașul Brugherio, din regiunea Lombardia, a fost descoperit recent un caz neobișnuit de fraudă, implicând o femeie moldoveancă și pensia de invaliditate a soțului său decedat, informează Il Giorno.

Deși soțul ei a murit în septembrie 2021, femeia, originară din Moldova, a continuat să încaseze pensia lui de invaliditate, ajungând la suma de 28.000 de euro obținuți în mod ilegal până în august 2023.

Bărbatul, rezident în Brugherio, a primit pensia de invaliditate din partea INPS (Institutul Național de Protecție Socială) începând din 2016, beneficiind și de asistență din partea autorităților locale.

În septembrie 2021, soțul a fost dus înapoi în Moldova de către soția sa, unde a decedat după scurt timp.

Cu toate acestea, femeia nu a semnalat decesul la autoritățile locale din Brugherio, astfel încât soțul ei a continuat să fie înregistrat ca beneficiar al pensiei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din septembrie 2021 și până în august 2023, timp de doi ani, femeia a încasat suma totală de 28.000 de euro.

Descoperirea fraudei a avut loc în urma unei verificări efectuate de autoritățile locale pentru a asigura încetarea plăților pentru beneficii nejustificate.

Această verificare, realizată cu ajutorul serviciilor sociale și poliției locale, a scos la iveală faptul că femeia a încasat nejustificat pensia soțului său decedat.

După investigații suplimentare, inclusiv verificări la banca ce efectua plățile și analiza tranzacțiilor bancare, femeia a fost audiată și ulterior trimisă în judecată.

Ea este acuzată de primire nejustificată de indemnizații publice, o infracțiune pedepsită cu închisoarea de la șase luni la trei ani, plus posibile acțiuni de recuperare a banilor din partea INPS.

Situația scoate în evidență necesitatea unor controale mai riguroase în sistemul de asigurări sociale, pentru a preveni astfel de fraude și a proteja fondurile destinate persoanelor cu adevărat aflate în nevoie.

@rotalianul