O parte din averea lui Victor Ponta a fost pusă sub sechestru de procurorii DNA

“Până la limita sumei de 220.000 de euro”, declară Mediafax citând surse judiciare. Aceasta ar fi suma maximă pentru care s-a pus sechestru pe averea lui Victor Ponta, fostul premier a României, mai exact un apartament deținut de acesta.

Procurorii DNA Ploiești, care l-au audiat pe fostul prim-ministru în data de 12 Octombrie, au declarat că Victor Ponta este acuzat de folosirea influenței sau autorității sale în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dar și de complicitate la spălare de bani.

Acuzația vine după ce procurorii au descoperit că Victor Ponta s-ar fi folosit de funcția sa pentru a-i asigura un loc eligibil lui Sebastian Ghiță la alegerile din 2012. Sebastian Ghiță, cunoscut sub porecla ”Copilu’”, este un om de afaceri român care deține grupul Asesoft și postul de televiziune RTV iar la alegerile legislative din 2012 a obținut un loc de parlamentar în Camera Deputaților, fiind reprezentant al colegiului uninominal 4 din județul Prahova.

În schimbul desemnării lui Sebastian Ghiță pe listele de candidați PSD, într-un colegiu electoral unde PSD avea certitudinea că va câștiga, lucru pentru care Ponta și-a folosit autoritatea, fostul premier a obținut beneficii în valoare de 220.000 de euro, sumă necesară pentru organizarea unei vizite în România a fostului premier britanic, Tony Blair.

“Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare“, scrie într-un comunicat DNA.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Vizita politicianului britanic a fost organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitică cu scopul de a crea impresia că fostul premier al Marii Britanii a avut inițiativa de a se vedea cu Victor Ponta și nu că ideea ar fi aparținut PSD-ului.

“În acest scop, Ponta Victor împreună cu Ghiţă Sebastian i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la iniţiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiţă Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivenţă cu inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte“, a mai comunicat DNA.