O româncă din Italia și soțul ei, acuzați că au exploatat mai mulți muncitori români și de alte naționalități

O româncă din Italia și soțul ei riscă ani grei de închisoare, acuzați fiind de exploatarea mai multor lucrători într-o fermă agricolă din Albignasego, provincia Padova din Veneto.

În cazul unui proces legat de exploatarea muncitorilor în agricultură, procurorul Benedetto Roberti de la Parchetul din Padova a solicitat o pedeapsă de 10 ani de închisoare și o amendă de 30.000 de euro pentru omul de afaceri Walter Tresoldi, în vârstă de 54 de ani, proprietar al unei companii individuale din localitatea menționată mai sus.

- Continuarea după publicitate -

Pentru soția sa, Fănica Horogea, originară din România și în vârstă de 53 de ani, se cere o pedeapsă de 3 ani și 4 luni în schimb.

Ea era șefa depozitului în care legumele erau spălate și ambalate, precizează publicația locală Il Mattino di Padova.

De asemenea, pentru cetățeanul bengalez Karim Robiul Mintu, în vârstă de 47 de ani și care se ocupa cu recrutarea muncitorilor exploatați, se solicită o pedeapsă de 5 ani și 6 luni.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Alte pedepse solicitate includ 2 ani pentru marocanul Tarik Rabichi, 3 ani pentru Hamid El Kamili și 2 ani pentru Taoufik Bougattaya. În total, procurorul a solicitat 25 de ani și 10 luni de închisoare.

Audierea a fost amânată pentru 10 iulie, ora 09.00. Inculpații sunt acuzați că, de-a lungul anilor, au exploatat muncitori străini plătiți sub norma legală, maltratați, fără asigurări sociale, umiliți și bătuți, obligați să trăiască în condiții insalubre.

Avocatul Pavan, care îi apără pe româncă și ceilalți inculpați, a subliniat că, potrivit probelor prezentate în instanță, muncitorii primeau un salariu net între 1.100 și 1.200 de euro, în timp ce șoferii de camioane primeau până la 1.700 de euro.

A fost evidențiat faptul că legislația privind munca intermediată a suferit modificări în perioada de contestare a infracțiunilor, care s-a desfășurat între 2011 și 2017, ceea ce implică evaluări diferite ale infracțiunilor. De asemenea, a fost relevat că tratamentul aplicat muncitorilor varia în funcție de etnie.

Muncitorii bengalezi se confruntau cu cele mai dure condiții, urmați apoi de cei români și marocani.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit acuzațiilor, cei mai mulți muncitori au sosit la aeroportul din Veneția. Tresoldi, soția sa și Mintu sunt acuzați de exploatare ilicită a muncii și de favorizarea imigrației ilegale, oferind muncitorilor cazări insalubre.

Tresoldi este acuzat și de neplata contribuțiilor sociale în valoare de aproximativ 789.000 de euro, de instalarea de camere de supraveghere fără autorizație în depozitul companiei, de neglijență ce a dus la rănirea muncitorilor și de exploatarea muncitorilor fără contract.