O româncă născută în Italia a câștigat două medalii la Campionatul European de Înot Salvamar: „Mândră să reprezint țara părinților mei”

În Germania, în luna iulie, pe lângă Campionatul european de fotbal, s-a desfășurat un alt campionat european: Campionatul European de tineret de Lifesaving, înot salvamar. Pe podium a urcat, de două ori, o tânără sportivă născută în Italia, care a reprezentat România.

Este vorba despre Sofia Pojum, născută la Roma în 2006. Părinții ei, Victor și Regina, sunt originari din Bacău și locuiesc în Italia din 1998.

Delegația României a fost cea mai mică: doar două atlete, ambele românce născute în diaspora. Dar rezultatele și medaliile aduse acasă au impresionat atât juriul, câș si publicul din Germania. 

Imagine WhatsApp 2024-07-10 la 13.12.24_c353d0b2
Sofia Pojum, la Campionatul European de tineret de Lifesaving, înot salvamar

Despre Sofia Pojum am mai scris în Rotalianul, pentru că este una din tinerele speranța ale înotului. Concurează în Italia, unde a stabilit chiar recorduri naționale, dar, la nivel internațional, reprezintă țara părinților ei, România.

După întoarcerea din Germania, Sofia ne-a povestit în exclusivitate detaliile competiției și ce planuri de viitor are. 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„La aceste campionate am câștigat un argint și un bronz. Să urc pe podiumul european a fost o experiență extraordinară! Sunt foarte mândră de rezultatul meu, după toate sacrificiile pe care le-am făcut și toată munca grea din ultimele luni.

Deși a mai participat la competiții internaționale de anvergură, ne povestește că “cea din Germania a fost o ediție a fost deosebit de emoționantă și importantă, am abordat-o diferit față de alte evenimente internaționale la care am participat. Acum sunt mult mai sigură pe mine și pe potențialul meu”. 

Am întrebat-o pe Sofia ce emoții a simțit după ce a ieșit din piscină și a văzut rezultatul. „Am simțit un amestec complex de emoții. Pe de o parte eram foarte fericită, mândră și mulțumită de rezultat, m-am simțit mândră de prestația mea”.

Imagine WhatsApp 2024-07-10 la 13.12.24_953b10e3
Sofia Pojum, la Campionatul European de tineret de Lifesaving, înot salvamar

Dar pe de altă parte, mărturisește că a simțit un pic de remușcare, „cauzată de unele mici greșeli pe care le-am făcut. Greșeli care totuși mi-au permis să ajung la medalii”.

Însă, cel mai important lucru pentru ea și pentru cei care o susțin este că e din ce în ce mai conștientă de potențialul ei, „știu că pot face mai mult și mai bine!”.

Deși Sofia a făcut parte din cea mai mică echipă și delegație de la Campionat, rezultatele obținute au fost excelente, atât ca punctaj, cât și ca număr de medalii. Ce spuneau ceilalți sportivi, organizatorii?

„Foarte mulți ne-au susținut, am primit mult sprijin, atât de la arbitri care ne susțineau și ne consolau mereu, cât și de la sportivi. Pe mulți din ceilalți atleți îi cunoșteam, cu unii, din echipa Italiei, mă antrenez. M-am bucurat că am văzut și părinți din alte țări care ne susțineau. A fost o atmosferă liniștită, de prietenie și respect între toți”. 

Imagine WhatsApp 2024-07-10 la 13.12.24_809f4d87
Sofia Pojum, la Campionatul European de tineret de Lifesaving, înot salvamar

La o analiză a concurenței, atleta româncă a putut constata că „la această ediție a campionatelor europene au fost prezente mai puține țări decât de obicei, din cauza apropierii campionatelor mondiale din Australia, și multe națiuni au optat pentru o pregătire orientată către acestea, unele neparticipând, altele convocând alți sportivi, dar oricum erau prezenți mulți nume importante. Suntem mulțumite de rezultatele obținute, inclusiv în raport cu cele obținute de concurență!”

Sofia Pojum a reprezentat România împreună cu o colegă atletă română care trăiește în Spania. Am întrebat-o cum se simt când știu că reprezintă țara părinților lor, deși trăiesc, studiază și s-au format în altă țară decât cea de origine. 

„Amândouă suntem mândre să reprezentăm România la aceste evenimente importante. Suntem două fete foarte determinate, iar acest lucru ne-a permis să obținem rezultate excelente și suntem cu adevărat mândre să putem participa și reprezenta țara noastră în aceste ocazii”.

Imagine WhatsApp 2024-07-10 la 13.12.24_a13538d8
Sofia Pojum, la Campionatul European de tineret de Lifesaving, înot salvamar, alături de colega ei născută în Spania

Ce obiective are pentru viitorul apropiat și ce înseamnă pentru ea o disciplină mai puțin cunoscută, dar care simbolizează salvarea unor persoane în pericol, precum înot lifesaving?

„În ceea ce privește obiectivele viitoare, nu este stilul meu să le dezvălui. Pot spune că sper să pot ajunge din ce în ce mai sus, depășindu-mi mereu limitele. Aceasta este și esența a ceea ce înseamnă lifesaving: participarea la competiții în care se combină abilități de înot și simulări de salvare. Înseamnă să îți pui mereu noi provocări! A concura pentru a salva vieți umane aduce o mare satisfacție, pentru că e o disciplină care necesită rezistență, viteză, luciditate, deci este importantă atât pregătirea fizică cât și cea mentală!”