O româncă s-a întors din străinătate după 28 de ani și a înființat în satul natal „Muzeul Textilelor”

În inima Apusenilor, în satul Hărțăgani din comuna Băița din județul Hunedoara, se află un muzeu unic în Europa, datorat eforturilor Floricăi Zaharia, o româncă ce a lucrat 28 de ani conservator la prestigiosul Metropolitan Museum of Art din New York.

Muzeul Textilelor, inaugurat în 2018, aduce în prim-plan arta tradițională românească, reunind costume din toate regiunile țării, relatează Replica Hd.

Florica Zaharia, crescută într-un mediu unde lucrul manual era o tradiție, a plecat într-o aventură remarcabilă ce a dus-o de la Africa și Spania până în New York.

Acolo, fără cunoștințe de limba engleză, a reușit să se angajeze la MET (Metropolitan Museum of Art), devenind în timp unul dintre cei mai apreciați specialiști în conservarea textilelor.

„Am ajuns la agenţia de angajări cu doi lei în buzunar, fără să ştiu o boabă de engleză şi ţinând sub braţ tapiseriile lucrate de mine. Oamenii de acolo s-au tot gândit ce să facă cu mine şi unul a exclamat: Call the MET! (Sunați la MET!).”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A lucrat 28 de ani la celebrul Metropolitan Museum (MET), a devenit unul dintre cei mai apreciaţi conservatori specializaţi pe textile din lume şi timp de 13 ani chiar a condus departamentul. Apoi, a decis să se întoarcă acasă.

Muzeul său din satul Hărțăgani adună o colecție impresionantă, cu aproape 13.000 de piese, jumătate dintre acestea fiind românești.

1 (1)
Florica Zaharia. Sursa foto: Replica hd

Costumele expuse vorbesc despre tradițiile și tehnicile specifice fiecărei regiuni, de la Bucovina până în Banat și sudul țării.

Florica Zaharia accentuează importanța fibrelor naturale în arta textilă, precum lâna, cânepa și inul, menționând și utilizarea mai puțin cunoscute a urzicii și fibrei de tei.

Un aspect distinctiv al muzeului este prezența tricolorului românesc în costumele tradiționale

Acest simbol național, deseori ascuns sau expus ca formă de protest în perioadele istorice dificile, este evidențiat în diverse piese textile.

Conservatorul emerit Florica Zaharia subliniază prezența culorilor naționale atât în vestimentație, cât și în decorațiunile interioare, precum cuverturi de pat și ștergare:

„Întâlnim tricolorul foarte des în piesele textile, atât cele vestimentare, cât şi cele de interior. Îl găsim în cuverturile de pat, în aşa numitele „lipidee”, unde des găsim motivele orizontale – dungile – în care sunt combinate cele trei culori. Le mai găsim la ştergare, piese care se aşezau în jurul icoanelor şi îl găsim destul de des şi în costum.”

Florica Zaharia, prin Muzeul Textilelor, nu doar că prezervă un capitol important al patrimoniului cultural românesc, ci și oferă publicului posibilitatea de a înțelege și aprecia arta populară și tradițiile textile românești într-un context universal.

Distribuie acest articol