Odiseea românilor care se întorc acasă din străinătate, zeci de pasageri blocați ore în șir prin aeroporturi

Începutul lunii august reprezintă pentru românii care locuiesc și muncesc în străinătate perioada concediilor și foarte mulți dintre ei aleg să se întoarcă în țară pentru a-și petrece vacanța alături de cei dragi. Unii dintre ei decid să călătorească cu mașina personală, microbuzul sau autocarul, dar cei mai mulți se întorc acasă cu avionul. Aeroporturile sunt luate cu asalt și nu de puține ori sunt înregistrate probleme „operaționale”, spun reprezentanții companiilor aeriene supra-solicitate în această perioadă.

Reluarea la cote maxime a activității după perioada de pandemie se pare că nu este foarte bine organizată, mai multe zboruri din ultimele zile au avut întârzieri mari sau chiar au fost cazuri când pasagerii au rămas la sol pentru că aeronava era… prea mică pentru numărul de bilete vândute.

Ne imaginăm că nu este tocmai simplu să gestionezi o companie aeriană, să faci să meargă totul „ceas”, dar știm foarte bine cu toții că există țări unde acest lucru este posibil, deci se poate!

În același timp, trebuie să empatizăm și cu oamenii care au așteptat un an de zile să se urce în avionul care îi va duce spre casă. Și-au cumpărat biletele cu mult timp în urmă, și-au făcut valiza cu sufletul plin de emoție și au numărat zilele, orele, până când vor ajunge la cei dragi. Orice clipă care prelungește acest timp devine pentru ei un obstacol și-i cuprinde panica, zâmbetul și bucuria cu care au ajuns la aeroport se transformă în furie atunci când sunt anunțați că vor fi întârzieri mari sau, mai rău,… că nu vor mai pleca.

Două curse aeriene către Suceava și București au decolat cu aproximativ 8 ore întârziere de pe aeroportul din Bergamo, duminică, 1 august, informează Antena 3. „Fără să fim anunţaţi, am stat în aeroport de la 16:50 până la ora 01:30”, a declarat unul dintre românii blocaţi în aeroport.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Români blocați pe aeroportul din Bergamo. Foto: Antena 3

Aproximativ 40 de români care aveau bilete de avion pentru ruta Barcelona-Bucureşti, vineri seară, 30 iulie, nu s-au putut îmbarca în cursa operată de WizzAir, după ce compania ar fi vândut mai multe bilete decât locuri disponibile. Aeronava care ar fi trebuit să decoleze inițial a fost înlocuită cu una mai mică, de aici și reducerea numărului de locuri, au transmis reprezentanții companiei.

Români pe aeroportul din Barcelona. Foto: Europa Liberă

„Același lucru s-a întâmplat cu un zbor Corfu – București pe 31 iulie”, ne-a scris pe adresa de email o româncă din Grecia. „Trebuia să fiu în acel avion, însă eu și alți 15 pasageri nu am primit loc în avion, pentru că a fost înlocuită aeronava în ultimul moment cu alta mai mică. Nici aici nu a fost niciun reprezentant Wizzair să ne explice ce se întâmplă, iar următorul zbor cu ei va fi pe 3 august.”

Cu siguranță nu sunt singurele zboruri cu probleme și luna august este abia la început așa că, împreună cu biletele achiziționate, românii ar fi bine să se înarmeze și cu multă răbdare și să fie pregătiți pentru tot felul de surprize neplăcute odată ajunși în aeroport. Iar reprezentanții companiilor aeriene ar fi bine să priceapă că nu transportă doar „pasageri”, ci și emoții, nostalgii, suflete sfâșiate de dor, lacrimi.