Omagiu eroilor români la Legnano: „Italia și România sunt reunite în experiența comună a durerii”

Un eveniment de comemorare a eroilor români căzuți pe teritoriul Italiei în timpul Primului Război Mondial a avut loc ieri, duminică, 13 mai, la Legnano în provincia Milano, informează Legnano News.

Ceremonia s-a desfășurat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial și a avut loc la capela eroilor din cadrul cimitirului „Monumentale”.

Au fost prezenți consulul României, dr. Iulia Adriana Cupșa, primarul localității Legnano, Gianbattista Fratus, președintele național al asociației Fanti, dr. Gianni Stucchi, președintele Associarma, Antonio Cortese, președintele Anpi Legnano, Primo Minelli.

„Italia și România, care tocmai în anul 1918 înfăptuia și Marea Unire, după Primul Război Mondial au urmat strade diverse. Cu modalitățile și în timpuri diferite au fost implicate în noi conflicte și privațiuni de libertate. Astăzi, însă, cele două țări sunt chemate să fie tutorii atenți ai cuceririi celor mai prețioase valori ale lor, a păcii și democrației. Eroii care odihnesc aici, au nevoie să știe asta.” a spus în discursul său primarul orașului Legnano, Gianbattista Fratus.

Omagiu eroilor români la Legnano, în Italia. Printre cei prezenți la cerimonie, consulul României, dr. Iulia Adriana Cupșa și primarul localității Legnano, Gianbattista Fratus. Foto: Legnano News

Au mai luat cuvântul consulul român dar și Elena Hilohi, o studentă italiană de origine română:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Sunt studentă la institutul Bernocchi di Legnano. Am 18 de ani. M-am născut în România, dar locuiesc în Italia de când aveam patru ani.” a specificat în discursul său, Elena Hilohi.

„Mă simt româncă, dar în același timp, italiană și de aceea sunt astăzi aici, să omagiez rădăcinile mele românești.

Aici, în cimitirul din Legnano, soldații italieni, soldații români și de alte naționalități din fostul Imperiu Austro-Ungar, se reunesc fratern în suferința morții. Aici, nu există diferențe de naționalitate. Aici, Italia și România sunt reunite în experiența comună a durerii. Acest monument este un loc în care italienii și românii se pot regăsi și își pot descoperi rădăcinile comune.” a spus Elena în discursul său.

Distribuie acest articol