Badantele românce omagiate pentru munca și sacrificiile lor de către o revistă italiană

Un frumos articol scris de Elena Fratini și publicat de revista „Più culture – il giornale dell intercultura a Roma” aduce un omagiu muncii îngrijitoarelor românce care cu sacrificii, eforturi și  responsabilitate asistă persoanele italiene vârstnice în viața de zi cu zi.

Lucrătoarele care acordă asistență persoanelor sunt  886.000 la nivel național, scrie Elena Fratini potrivit cifrelor Fundației Leone Moressa, lucrătoare dintre care 60% provin din Europa de Est și respectiv 20,5% din România.

Olga, 64 de ani, badantă română. Sursa foto: www.piuculture.it

Dintre toate acestea, ziarista italiancă a ales să o prezinte pe Olga, femeie română în vârstă de 64 de ani care se ocupă de o lună de zile la Roma, în viale delle Provincie aproape de centrul orașului, de bunica Mimma care are nici mai mult nici mai puțin de 92 de ani.

„Este o mare muncitoare Olga și ne-a salvat mama. Când ne-am dus să o luăm din Calabria în luna august, pe mama am găsit-o într-o stare foarte proastă” – spune fiul mai mare al doamnei la care lucrează românca – „refuza să mănânce, refuza să se spele, dar acum de când a sosit Olga, mama mea a renăscut! A reușit să o facă să mănânce, în ciuda capriciilor ei. A ridicat-o, a spălat-o, a îmbrăcat-o, a reusit ceea ce nici unul dintre noi, cei cinci copii ai săi, nu reușiserăm să facem.”

Olga și bunica Mimma. Sursa foto: www.piuculture.it

„Am venit la Roma acum zece ani în urmă”, povestește Olga zâmbind. „Am ajuns la sora mea, care locuia deja aici și lucra la o agenție de asistență a persoanelor cu nevoi, iar până acum trei luni am îngrijit un domn care din păcate a murit. Am lucrat la el aproape zece ani. El m-a învățat să vorbesc italiana. Am avut o relație de lucru deosebit de frumoasă cu el și fiul său.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Olga lucrează mereu, nu are nici măcar o jumătate de zi liberă, ea a ales așa, pentru că are nevoie de bani. Un cutremur de acum doi ani în urmă i-a distrus casa la Bacău și i-a rănit grav soțul.

De aceea trebuie să-i trimită bani, apoi acolo, în România, îi mai are pe fiul și nepotul său. „Sigur, îmi lipsește libertatea dar este necesar acum să muncesc. Aș vrea să vină toți în Italia, în vizită, nepoțelul meu îmi spune mereu: ‘mamaie, vreau să vin la tine’”, și lacrimi mari se rostogolesc din ochii Olgăi. Acum nu poate să își aducă nepoțelul, are nevoie de 4000 de euro pe care muncește să-i strângă și pentru care a renunțat și la călătoria pe care o avea planificată vara aceasta în România.

E timpul pentru cină, Olga își ridică doamna și o pregătește pentru tratament, mai întâi. Acum, bătrâna doamnă vorbește și zâmbește, cu o lună în urmă era patetică și suferea de depresie.

Există multe sacrificii pe care le ignorăm în viețile acestor femei, scrie Elena Fratini la sfârșitul articolului său, femei care ajung doar la Roma la un număr de 118 793 și care ne salvează bunicii în fiecare zi!

Revista „Più Culture” este un jurnal online înființat în 2010, care prezintă aspecte din viața social-culurală a străinilor care locuiesc, studiază și lucrează în Roma.

Articolul în limba italiană, îl puteți citi aici.

Distribuie acest articol