În noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, atât România cât și Italia vor trece la ora de iarnă, un eveniment anual anticipat, dar care vine cu propriile sale provocări pentru cetățeni.
Astfel, în România, ora 4:00 devine ora 3:00, iar în Italia, luând în considerație diferența de fus orar, ora 3:00 va deveni ora 2:00.
Pe parcursul ultimei duminici din octombrie, 29 octombrie 2023, ziua se va prelungi oficial cu o oră.
Acest sistem, care prevede schimbarea orei în fiecare primăvară și toamnă, există în România încă din 1932, fiind o practică desfășurată în numeroase țări din lume.
Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare.
Abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.
Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie).
Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.
Impactul asupra sănătății și cum să facem față schimbării
Schimbarea orei este cunoscută pentru efectele sale asupra organismului uman, fiind asociată cu simptome precum iritabilitatea și insomniile în zilele care urmează.
Gisela Helfer, expert în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, subliniază că, deși este nevoie de o perioadă pentru ca organismul să se adapteze, există metode de a minimaliza impactul.
Acestea includ ajustarea treptată a orarului de somn și expunerea la lumina soarelui dimineața, evitarea luminii puternice seara și menținerea unui regim alimentar regulat.
Context internațional
Multe țări practică acest sistem în încercarea de a beneficia mai mult de lumina zilei. Totuși, unii au pus la îndoială necesitatea acestei practici în zilele noastre.
În 2022, Senatul Statelor Unite ale Americii a adoptat o măsură, încă în discuție în alte ramuri ale guvernului, care ar putea vedea ora de vară devenind permanentă, eliminând necesitatea de a schimba ora.
La nivelul Uniunii Europene, deși discuțiile privind eliminarea acestui sistem au început în 2018, au fost întârziate de crizele recente, inclusiv pandemia.