Ora de iarnă 2020. Se schimbă ora și vom avea cea mai lungă zi din an

Trecerea la ora de iarnă în anul 2020 se va face în noaptea dintre sâmbătă 24 octombrie și duminică, 25 octombrie, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră.

În ţările care aplică această schimbare a orei, procesul nu va fi simultan din cauza diferenţei de fus orar

În Italia, schimbarea orei se va face astfel încât ora 3:00 a dimineții de 25 octombrie 2018 să devină ora 2:00.

În România, ora 4.00 a dimineții va deveni ora 3.00 considerând diferența de fus orar dintre cele două țări.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară

Astfel, în noaptea zilei de 24 spre 25 octombrie, vom dormi cu o oră în plus. Ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi a doua cea mai lungă zi a anului.

- Continuarea articolului după publicitate -

Introducerea orei de vară a avut ca scop creşterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui şi a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Ţările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piaţa petrolului apărute în anii 1970. În ultima duminică a lunii octombrie are loc schimbarea orei, prin renunţarea la ora de vară.

Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie.

Eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021.

Parlamentul European susţine astfel propunerea Comisiei de renunţare la schimbarea sezonieră a orei, însă au votat pentru amânarea intrării în vigoare pentru 2021 în loc de 2019. Potrivit principalelor prevederi ale proiectului de lege adoptat de eurodeputaţi, fiecare stat membru urmează să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară, ţările care decid să menţină permanent ora de vară urmând să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021, iar cele care preferă să rămână la ora standard urmând să îşi schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, potrivit europarl.europa.eu.

În situaţia în care Comisia Europeană va observa că deciziile privind ora pot afecta în mod semnificativ sau permanent funcţionarea în bune condiţii a pieţei unice, va putea introduce o propunere de amânare a intrării in vigoare a directivei cu maximum 12 luni.

Susține publicația noastră!
CrystalDENT Milano CrystalDENT Milano

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole mai jos

Publicitate