Padova – automobil confiscat și peste 4.000 de euro amendă pentru un transportator român de colete Italia-România

Automobil pus sub sechestru și nici mai mult, nici mai puțin de 4.130 de euro amendă aplicată duminică, 5 martie 2017, unui transportator român, de către poliția locală din localitatea Villa del Conte, provincia Padova, pentru transport abuziv de colete din Italia spre România, relatează ziarul online PadovaOggi.it.

Agenții de poliție au observat în acea zi un furgon Mercedes Sprinter suspect care se deplasa pe o stradă provincială din zonă și pe care l-au urmărit și oprit în localitatea Villa del Conte. La volan se afla un cetățean român de 35 de ani, cu ințialele T. V., cu permis de conducere din Republica Moldova, iar împreună cu el se mai aflau două pasagere.

În interiorul furgonului, polițiștii au găsit genți și colete, toate cântărite, numerotate și cu adresele și datele de contact ale destinatarului pe ele. Polițiștii au mai găsit la bordul automobilului și o agendă care conținea tarifele de transport în funcție de greutatea coletelor dar și numele presupușilor proprietari ai acestora.

Șoferul furgonului nu avea autorizație de transport pentru colete, motiv pentru care polițiștii au decis să-i aplice o amendă usturătoare de peste 4.000 de euro și să pună autovehiculul sub sechestru, în timp ce coletele pe care acesta le transporta au fost descărcate într-o piață din comuna Villa del Conte și abandonate acolo, urmând ca proprietarii coletelor să vină să le ridice de acolo în zilele următoare, cu speranța că vor mai fi acolo sau nu vor fi distruse de vandali sau de vremea rea.

Comandantul Luca Meneghini de la poliția locală din Villa del Conte a declarat că „această activitate de transport, complet abuzivă, se desfășoară în special prin transmiterea informației din vorbă în vorbă între rezidenții străini din Italia care pot să expedieze astfel, la prețuri avantajoase, marfă și alimente către conaționalii lor din țară. Șoferii călătoresc fără niciun fel de control și fără să respecte timpul obligatoriu de odihnă, transportând la bordul mașinilor chiar și persoane, și de multe ori depășesc și limita legală de greutate pe mijlocul de transport. Uneori, în unele transporturi, găsim și marfă de proveniență ilegală, din furturi sau țigări de contrabandă, cum s-a întâmplat deja de câteva ori anul trecut.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sfătuim pe această cale pe toți conaționalii noștri să evite expedierea de colete în România prin intermediul transportatorilor care nu dețin autorizație pentru astfel de transporturi, pentru a evita pierderea sau sechestrarea coletelor pe drum.

Din luna februarie 2016, Ministerul Transporturilor și cel de Interne din Italia au emis o circulară prin care se specifică obligativitatea existenței de documente care să dovedească proveniența coletelor transportate.

În cazul în care, la un control, se găsesc astfel de colete, neînsoțite de acele documente, autovehiculul este imediat confiscat și se aplică o amendă de la 2000 la 12.400 de euro, așa cum este prevăzut în art. 46-ter din legea cu numărul 298 din 1974, care reglementează transportul de bunuri pe șoselele din Italia. Este vorba de un articol nou introdus de Legea Bugetului din 2016 (Legge di Stabilità), care prevede o înăsprire puternică a sancțiunilor pentru cei care fac transporturi internaționale fără documente de însoțire a mărfii.

Distribuie acest articol