Pagubă de 88.000 de euro pentru doi români care tranzitau Germania. Polițiștii au confiscat banii găsiți asupra lor

Doi cetățeni români au fost opriți de polițiști pe autostrada A4 din Germania în cursul zilei de marți, 4 iunie 2024, pentru un control de rutină și s-au ales cu o pagubă de zeci de mii de euro deoarece călătoreau cu o sumă de bani foarte mare asupra lor fără să o declare la autoritățile vamale, așa cum prevede legea.

Controlul a avut loc în apropiere de Eschweiler, după ce conaționalii noștri, în vârstă de 31 și 44 de ani, au trecut frontiera olandez-germană la Aachen-Vetschau, relatează Poliția Federală din Germania printr-un comunicat de presă.

În timpul verificărilor, efectuate la parcarea Aachen Land, polițiștii au descoperit asupra celor doi români sume semnificative de bani, care nu au fost declarate, pentru un total de 88.000 de euro.

1200-202406120630
O parte din banii pe care cei doi români îi aveau asupra lor. Sursă foto: Poliția Federală Germană.

Inițial, cei doi indivizi au negat că ar avea asupra lor sume mari de bani. Cu toate acestea, în urma unei inspecții amănunțite a unei genți de umăr, polițiștii au găsit mai multe teancuri de bancnote.  Sume mari de bani au fost descoperite apoi și asupra celuilalt pasager.

În ciuda întrebărilor repetate legate de proveniența și scopul banilor, niciunul dintre cetățenii români interogați nu a putut oferi explicații clare, ceea ce a dus la demararea unei proceduri de punere sub sechestru a a sumei găsite asupra lor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De asemenea, a fost inițiată o procedură de amendă pentru nedeclararea banilor la frontieră.

După confiscarea banilor și finalizarea procedurilor administrative inițiale, celor doi români li s-a permis să-și continue călătoria.

Investigația pentru stabilirea provenienței banilor a fost transferată către Grupul Comun de Investigații Financiare din cadrul Biroului de Investigații Vamale din Essen și Poliția Criminală de Stat din Renania de Nord-Westfalia (LKA NRW). Cercetările sunt încă în desfășurare.

Când călătorești poți transporta orice sumă de bani în numerar sau instrumente financiare echivalente, cum ar fi cecuri de călătorie, obligațiuni sau acțiuni. Totuși, este important să cunoști regulile legate de declararea acestor sume:

Limita de Declarare: Dacă suma totală este de 10.000 de euro sau mai mult, trebuie să o declari la autoritățile vamale. Această regulă se aplică atât pentru intrarea în țări UE, cât și pentru ieșirea din UE.

Această regulă se aplică sumei totale pe care o transporți, indiferent de forma în care este (numerar, cecuri, etc.).

Procesul de Declarare: Va trebui să completezi un formular în care să indici suma exactă de bani pe care o transporți, sursa banilor, ce intenționezi să faci cu ei și alte detalii personale.

Consecințe ale nedeclarării sumelor care depășesc 10.000 de euro: Dacă nu declari suma de bani peste această limită, poți fi supus amenzilor sau altor sancțiuni, în funcție de legislația fiecărei țări în care călătorești.

Aceste reguli sunt concepute pentru a asigura transparența și legalitatea transferurilor mari de bani între țările UE, contribuind astfel la combaterea evaziunii fiscale și spălării de bani.