Până când își pot cumpăra românii retroactiv vechime în muncă. Termenul a fost prelungit

Românii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați la sistemul de asigurări sociale.

Persoanele interesate pot încheia contracte cu casele teritoriale de pensii până la finele anului curent, potrivit legislației în vigoare, dar Parlamentul a decis prelungirea termenului cu încă un an, după cum reiese dintr-un proiect de lege votat săptămâna trecută.

Se va putea plăti retroactiv contribuția la pensii și în anul 2018

Plățile retroactive se pot face până la data de 31 decembrie 2017, după ce Executivul a prelungit termenul inițial cu mai bine de opt luni, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2017. Practic, în lipsa acestei extinderi a perioadei de plăți retroactive, cetățenii ar fi putut să achite contribuția la pensii doar până pe 27 aprilie 2017.

Totuși, parlamentarii au ales să prelungească acest termen cu încă un an, astfel încât plățile retroactive să se poată face până la 31 decembrie 2018, măsura fiind inclusă într-un proiect de lege adoptat câteva zile în urmă prin vot decisiv.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Plata se poate face și în tranșe lunare

Plata retroactivă a contribuției la pensii poate fi făcută fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare. Plata se poate face, în numerar, prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de legislație, la casieria casei de pensii de la domiciliul persoanei interesate.

Dacă te afli în străinătate și vrei să plătești retroactiv contribuția la pensii

Contractul de asigurare se poate încheia și de către un individ mandatat (adică desemnat prin procură specială) de către persoana interesată de plata retroactivă a contribuției. În același timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.

La ce casă de pensii trebuie să mergi pentru încheierea contractului de asigurare

Contractul de asigurare se poate încheia cu casa de pensii de la domiciliul/reședința persoanei interesate. De exemplu, dacă persoana interesată stă în județul Bacău, aceasta trebuie să se adreseze casei locale de pensii din județ care este cea mai apropiată de domiciliul ei. Adresele și datele de contact ale caselor de pensii din țară pot fi găsite aici.

Atenție!

Proiectul de lege pentru prelungirea perioadei de plăți retroactive până la 31 decembrie 2018 nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial, informează avocatnet.ro.