Panettone din Italia, vândut cu 700.000 de euro. „Noi, oamenii obișnuiți, nu gândim ca acești miliardari”

Dario Hartvig, un patiser renumit din Italia, a intrat în istorie prin realizarea celor mai scumpe „panettone” din lume, un produs de panificație, similar cozonacului, specific bucătăriei italiene.

6585620cc6e09.r_d.90-195-14089
Dario Hartvig, patiserul care crează panettone de sute de mii de euro. Sursă foto: corriere.it.

Unul dintre acestea a fost achiziționat de un bijutier rus pentru suma de 500.000 de euro, în timp ce un altul, destinat unui industriaș indian din domeniul textil, a stabilit un nou record cu prețul de 700.000 de euro.

Aceste creații culinare excepționale includ folii de aur și diamante, conform celor relatate de ziarul Corriere della Sera.

Hartvig, care este proprietarul patiseriei „Pasticceria del Borgo” din Carmagnola, un orășel situat la sud de Torino, în Piemont, a început această aventură în urmă cu 10 ani, când a primit o comandă de 80.000 de euro de la un magnat rus.

„El mi-a cerut inițial să-i fac un tiramisu. A fost atât de încântat încât totul a pornit de acolo”, a declarat Hartvig.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru a satisface cerințele clientului său, pe lângă ingredientele obișnuite – unt, făină, drojdie, ouă, zahăr, vanilie din Madagascar – Hartvig a adăugat și câteva bijuterii fine.

Publicitatea în jurul panettone-ului de 500.000 de euro a atras alți clienți bogați la patiseria sa din Carmagnola.

Un miliardar indian din industria textilă a ridicat miza, comandând un panettone decorat cu foi de aur, brățări de diamante de diferite mărimi și valori, și o tiară din aur alb și diamante, pentru suma de 700.000 de euro.

658561f200165
Acest panettone a fost vândut cu 700.000 de euro. Sursă foto: corriere.it.

„Panettone-ul conținea, de asemenea, șofran, condimente, ciocolată grand cru din Ecuador și fulgi de aur alimentar”, a mai precizat Hartvig.

Despre clienții săi, Hartvig a spus: „Acest tip de clienți vine să-și ridice comanda în afara orelor de deschidere ale magazinului.

Pentru clientul meu rus, retragerea a avut loc la 4 dimineața, iar pentru cel indian, târziu în noapte. Fiecare livrare este o poveste în sine.”

Pe lângă aceste comenzi extravagante, Hartvig oferă și panettone artizanale de un kilogram, acoperite cu aur alimentar și bijuterii de cristal, la prețul de 800 de euro.

„Panettone-urile cele mai scumpe pe care le vând se situează între 700 și 1.000 de euro”, a mai spus el.

Printre clienții săi se numără nu doar ruși, indieni sau emiri, ci și europeni, inclusiv francezi și italieni, unii dintre ei rezidenți ai Monaco.

Hartvig conștientizează diferența dintre lumea sa și cea a celor mai puțin norocoși: „Desigur, există oameni care mor de foame. Noi, oamenii obișnuiți, nu gândim ca acești miliardari.”

„Chiar dacă aș avea o astfel de avere, nu cred că aș cheltui-o pe panettone. Dar când mi se oferă astfel de comenzi, de ce le-aș refuza?”, a conchis el.