Panică într-o catedrală din Italia, un român se urcă pe altar și aruncă un sfeșnic la pământ

Un bărbat român în vârstă de 38 de ani, s-a urcat sâmbătă, 21 aprilie, pe altarul renumitei catedrale catolice San Giovanni din Torino și a aruncat la sol un sfeșnic din secolul al XIX-lea, ciobind și podeaua placată cu marmură. Între credincioșii aflați în interiorul bisericii s-a dezlănțuit panica, scrie La Stampa.

Strigătele neînțelese ale bărbatului care s-a urcat pe altarul înalt al bisericii, sunetul surd al sfeșnicului aruncat la pământ și vizitatorii care fugeau cuprinși de panică. „S-ar fi putut întâmpla o tragedie!” spun voluntarii care au asistat la scenă. Totul s-a întâmplat în decursul a câtorva minute în jurul orei 12.45, de sâmbătă, 21 aprilie, când biserica era plină de turiști și credincioși. Nimeni nu a dat atenție bărbatului care a intrat în catedrală și s-a îndreptat rapid către presbiteriu, zonă interzisă publicului. A trecut peste însemnele care blochează accesul, s-a urcat pe altarul înalt acolo unde este crucifixul și strigând fraze numai de el înțelese, a izbit la pământ sfeșnicul de argint datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care a ciobit în căderea sa podeaua din marmură.

Printre cei peste o sută de oameni prezenți în catedrala San Giovanni Battista din Torino s-a dezlănțuit panica: „S-au gândit la un atac, a existat un moment de panică, toți au fugit spre ieșire”, au povestit voluntarii. La scurt timp, la fața locului au sosit două mașini de poliție și au arestat bărbatul în vârstă de 38 de ani, de origine română, care suferă de tulburări psihice. „Mai fusese deja aici, la noi, în biserică. Se târa pe pământ, urlând, iar într-o zi s-a așezat pe scaunul episcopului. O persoană cu probleme psihice.” – spun angajații librăriei din interiorul Domului. „Aici, din păcate, episoade de acest gen sunt la ordinea zilei. Oameni care încearcă să se apropie de altar și să facă gesturi inconștiente,  fără să mai punem la socoteală încercările de furt. Dar la acest nivel de nebunie nu s-a ajuns niciodată.” spun cei prezenți referindu-se la episodul de sâmbătă.

Don Carlo Franco, preotul paroh al catedralei, declară: „Aceste sfeșnice au fost construite special pentru catedrala San Giovanni, costă 15.000 de euro fiecare. Dar pentru noi, valoarea este neprețuită și se află în unicitatea lor. Acum, va trebui să reparăm piesa deteriorată, precum și podeaua de marmură.” Dar daunele reale, pentru Don Carlo, depășesc cu mult aspectul economic. „Acest episod a arătat că biserica noastră este vulnerabilă la un posibil atac terorist.”

Distribuie acest articol