Papa Francisc numește un preot român în funcția de Episcop Auxiliar al Romei. „Don Ben” este directorul Caritas din capitala Italiei

Benoni Ambăruș, un preot catolic de origine română, paroh al bisericii Sfinților Elisabetta și Zaccaria din cartierul Valle Muricana din capitala Italiei, este noul Episcop Auxiliar al Romei, o decizie luată de însuși Papa Francisc, relatează Eparhia din Roma pe site-ul oficial. Preotul român a fost numit în urmă cu patru ani director adjunct al organizației Caritas din capitala Peninsulei, ulterior fiind avansat în postul de director al acestei filiale.

„Nu pot decât să vă mărturisesc uimirea mea față de faptul că Domnul, prin Biserică și prin episcopul nostru Francisc, a privit săraca mea ființă pentru această slujire”, a declarat preotul român. „Îi mulțumesc Domnului din toată inima pentru bunătatea Lui față de mine. Toată viața mea, întreaga mea istorie, este înfășurată în această bunătate. Mulțumesc episcopului nostru Papa Francisc pentru încrederea pe care mi-a arătat-o. Un preot străin, român roman, Episcop Auxiliar la Roma! Sunt glume ale Domnului și… ale Papei, față de mine, care am venit în Italia doar pentru patru ani!”

Acei patru ani s-au transformat însă în 25 de ani

Născut la 22 septembrie 1974 la Somușca, în județul Bacău, Benoni Ambăruș a terminat școala generală în 1990 și s-a înscris la Seminarul Teologic din Iași. După absolvirea acestuia, în anul 1996, a pornit spre capitala Italiei pentru a urma cursurile Seminarului Pontifical Roman Major.

După ce a terminat studiile și a obținut bacalaureatul în Teologie, preotul Ambăruș s-a întors la Iași unde, la 29 iunie 2000, a fost hirotonit preot. Imediat după aceea s-a întors la Roma, însă, pentru a obține licența în teologie dogmatică la Universitatea Pontificală Gregoriană. Din 2001 până în 2004 a lucrat ca educator la Seminarul Major Roman; din 2004 până în 2007 a fost colaborator parohial la San Frumenzio ai Prati Fiscali; din 2007 și până în 2010 a fost pastor asistent în aceeași parohie, iar din 2010 până în 2012 a fost vice-paroh în comunitatea Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae din Torre Gaia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În 2012, „Don Ben”, cum îi spun enoriașii, a devenit preot paroh la biserica Sfinților Elisabetta și Zaccaria din cartierul Valle Muricana, la Roma, prima parohie care a primit vizita pastorală a Papei Francisc, la data de 26 mai 2013. În anul 2017 a primit apoi funcția de vice-director al filialei Caritas di capitala Italiei, ulterior fiind numit director al acesteia.

„Experiența personală l-a făcut foarte sensibil la condițiile celor care trăiesc printre noi ca imigranți într-o țară străină”

„Nu este ușor pentru nimeni să întruchipeze o realitate umană și eclezială diferită de propria țară de origine. Experiența personală l-a făcut pe Don Ben foarte sensibil la condițiile celor care trăiesc printre noi ca imigranți într-o țară străină, în căutarea unui loc de muncă și a unei condiții stabile. Vorbim despre o porțiune imensă a locuitorilor acestui oraș: peste jumătate de milion de oameni, 12,8% din populația Romei. Episcopia lui Don Ben este un semn concret al atenției Papei Francisc asupra acestei realități umane, în special a numeroaselor comunități creștine catolice (sunt mai mult de 150) care se întâlnesc în fiecare duminică cu capelanul lor pentru celebrarea Euharistiei”, a declarat Cardinalul Vicar Angelo De Donatis, cel care a anunțat numirea preotului român în această funcție.

Președintele Regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, a ținut să-l felicite, de asemenea, pe Episcopul Auxiliar de origine română și să-și exprime aprecierea față de munca depusă de acesta în folosul comunității italiene.

„Vreau să-l felicit și să-i urez spor la treabă lui Don Benoni Ambăruș. O sarcină prestigioasă care este, cu siguranță, rezultatul muncii prețioase realizate în ultimii ani, cu pasiune și generozitate, la Caritas la Roma”.

Distribuie acest articol