Papa Francisc către un băiat român abandonat de mamă: „Am plâns pentru tine”

De mare ecou și larg răspândit a fost conținutul dialogului dintre Papa Francisc și un grup de orfani români ajutați să ajungă la Vatican pentru a-l întâlni pe Suveranul Pontif de către o organizație non-guvernamentală. „De ce trebuie să sufere copiii? Nu există un răspuns omenesc la această întrebare”, a spus Papa la întâlnirea cu grupul de tineri din România, citat de La Stampa.

Papa Francisc mărturisește că a plâns atunci când a citit scrisoarea trimisă de un tânăr din România abandonat de două ori de către mama sa: prima când avea două luni și mama l-a lăsat într-un orfelinat; a doua oară când s-au regăsit, dar au locuit împreună timp de două săptămâni, nu mai mult. „Dar ea nu s-a comportat bine cu mine, așa că am plecat”, scria băiatul. „Tatăl meu e mort. Ce vină am dacă mama nu mă vrea? De ce nu mă acceptă oare, cu ce am greșit?” întreba băiatul.

„Vreau să fiu sincer cu tine, după ce ți-am citit scrisoarea am plâns”

Apoi, tânărul respectiv a ajuns la Vatican împreună cu un grup de alți orfani români, ajutați de ONG-ul „FDP protagonisti nell’educazione”, iar Papa Francisc îi mărturisește în față, recunoscând emoția puternică pe care i-a stârnit-o mesajul trimis de tânăr: „Vreau să fiu sincer cu tine” – i-a spus Papa – „când ți-am citit scrisoarea, înainte de a da instrucțiuni pentru discurs, am plâns. Ți-am fost alături cu câteva lacrimi. Pentru că nu știu, mi-ai transmis emoții puternice; și ceilalți, de asemenea, dar probabil tu m-ai luat prin surprindere. Când vorbim despre mamă există întotdeauna ceva deosebit… și tu în acel moment m-ai făcut să plâng”, a spus Papa în ședința care a avut loc în data de 4 ianuarie într-o formă strict privată, atât de mult încât să nu apară pe ordinea de zi. Sala de presă a Vaticanului a anunțat-o doar cu câteva zile în urmă și a făcut public conținutul dialogului.

Papa Francisc la întâlnirea cu grupul tinerilor orfani români. Foto: La Stampa

„În viață există mulți ‘de ce’ la care nu găsim răspuns”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din grupul care s-a întâlnit cu Papa au făcut parte băieți și fete românce, unii aproape niște copii, alții deja tineri părinți la rândul lor. Papa Bergoglio a încercat să răspundă la aproape toate întrebările lor. „Aproape, pentru că nu putem răspunde complet la o întrebare care vine din inimă și pentru că la unele întrebări numai Dumnezeu poate răspunde. În viață există mulți ‘de ce’ la care nu găsim răspuns. Putem doar să privim, să simțim, putem să suferim și să plângem”, a spus el.

„Tânărul abandonat de mama sa, de exemplu, este unul dintre acei ,de ce’ care nu au răspuns. Nu este vina sa – explică Papa – „este o problemă de mare fragilitate a adulților, datorată în cazul vostru sărăciei, a nedreptăților sociale care zdrobesc pe cei umili și săraci și, de asemenea, unei sărăcii spirituale atât de profunde. Este rezultatul unui sistem social greșit, inuman, care pietrifică inimile și ne face să greșim, ne face să nu găsim calea cea bună”. Și această sărăcie spirituală împietrește inimile și provoacă ceea ce pare imposibil: ca o mamă să își abandoneze propriul copil”.

Apoi, Papa Francisc se adresează direct tânărului român abandonat de mamă: „Mama ta te iubește, dar nu știe cum să o arate, nu știe cum să o exprime. Nu poate să o facă pentru că viața este grea, este nedreaptă. Și iubirea care este închisă în ea nu știe cum să ți-o transmită, nu știe cum să te mângâie.” Papa cere „să te rogi ca într-o o zi să te poată lăsa să vezi această dragoste” și îl încurajează: „Nu fi sceptic, trebuie să ai speranță!”

Papa a ascultat și îndoielile unui băiat român care anul trecut, în Joia Sfântă, a văzut unul dintre prietenii săi de la orfelinat murind

„Un preot ortodox ne-a spus că a murit un păcătos și de aceea nu va merge la Cer. Nu pot să cred asta”, a mărturisit tânărul. Și Papa Francisc i-a răspuns: „Poate că preotul nu și-a dat seama ce spune, poate că în ziua aceea preotul nu se simțea prea bine, avea ceva în inima lui care l-a făcut să răspundă așa. Nimeni dintre noi nu poate spune că o persoană nu merge la Cer când se stinge. Îți spun ceva care poate te va uimi: nici măcar de Iuda nu putem spune asta! Ți-ai adus aminte de prietenul tău care a murit. Și ți-ai amintit că a murit în Joia Mare. Mi se pare foarte ciudat ceea ce ați auzit de la acel preot, ar trebui să înțelegem mai bine, poate că nu s-a exprimat bine… Cu toate acestea vă spun că Dumnezeu vrea să ne ia pe toți în Rai, nimeni nu este exclus!”

Dificil de răspuns de către Papa Francisc atunci când a fost întrebat de ce există  în lume copii care suferă

„Cine poate răspunde la asta? Nimeni!”, admite episcopul Romei. Acestea sunt întrebări care nu au un răspuns omenesc, ci unul divin. Doar Dumnezeu ar putea răspunde la această întrebare.”

Papa Francisc, născut cu numele Jorge Mario Bergoglio, la 17 decembrie 1938, în Buenos Aires, este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013. S-a născut și a crescut într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată italian.

Distribuie acest articol