Papa Francisc: „Centrele de detenţie pentru refugiaţi sunt lagăre de concentrare!”

Europa închide refugiaţii în centre de detenţie care seamană cu lagărele de concentrare şi se „sinucide” prin refuzul de a primi imigranţi, a declarat Papa Francisc cu ocazia unei slujbe de comemorare a martirilor creştini contemporani, relatează agenţia de ştiri Agrpres.

Papa a rememorat întâlnirea cu un refugiat în timpul vizitei la o tabără de pe insula grecească Lesbos, prilej cu care a făcut o paralelă între condiţiile precare din aceste tabere şi lagărele de concentrare, folosite în trecut de o serie de state europene, inclusiv regimul nazist, drept centre de detenţie pentru grupuri sociale, etnice, politice sau religioase indezirabile.

„Nu ştiu dacă bărbatul este în continuare în Lesbos sau dacă a reuşit să plece în altă parte, nu ştiu dacă a putut părăsi tabăra de concentrare, pentru că multe tabere de refugiaţi sunt lagăre de concentrare din cauza suprapopulării”, a declarat liderul Bisericii Catolice.

Papa Francisc a criticat dur şi „acordurile internaţionale care par să fie mai importante decât drepturile omului”, făcând probabil referire la înţelegerea între UE şi Turcia privind limitarea imigraţiei.

După slubjă, liderul Bisericii Catolice s-a întâlnit cu un grup de refugiaţi care au fost aduşi în Italia cu ajutorul unor organizaţii creştine şi a vorbit despre declinul demografic din Europa şi refuzul de a primi imigranţi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Asta se numeşte sinucidere”, a declarat Papa Francisc, care a lăudat „generozitatea” locuitorilor din zonele unde au sosit mulţi imigranţi, cum ar fi cei din zona Lampedusa din Italia ori Lesbos din Grecia.