Papa Francisc despre femei: „Sunt superioare bărbaților”

În audierea pe care a acordat-o sâmbătă, 4 martie 2023, redacției suplimentului pentru femei al publicației L’Osservatore Romano, Papa Francisc a ținut un discurs prin care a subliniat că femeile „au o capacitate de a gestiona și de a gândi care este superioară celei a bărbaților”.

După cum relatează ziarul La Repubblica, „Donne Chiesa Mondo” este un supliment coordonat de jurnalista Rita Pinci, care în aceste zile aniversează 10 ani de la apariție.

Cu contribuția jurnaliștilor, teologilor și intelectualilor de diferite naționalități, acest supliment tratează lunar diferitele teme care întrepătrund sensibilitatea feminină și viața Bisericii Catolice.

Un alt mod de gândire, simțire și lucru

„Femeile au capacitatea de a gestiona și de a gândi total diferit de noi și, de asemenea, aș spune într-un alt mod, superior nouă. Vedem asta și la Vatican, unde am pus femeile imediat se schimbă lucrurile.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O vedem în viața de zi cu zi, de atâtea ori am văzut-o când am trecut cu autobuzul, stând la coadă pentru a-i vizita în închisoare pe fii și fiicele lor acolo. Femeia nu-și părăsește niciodată copilul, niciodată”, a spus Papa Francisc.

Apoi a adăugat: „folosim femininul ca pe o risipă, un joc, o glumă…”, menționând că a întrebat-o odată pe Ursula Von der Leyen: „Spuneți-mi, doamnă: sunteți doctor și aveți șapte copii pe care îi sunați la telefon în fiecare după-amiază.

„Spuneți-mi, cum ați reușit să deblocați acea opoziție a Raportului Uniunii Europene față de Europa în timpul pandemiei (planul de redresare – n.r.), întrebarea Beneluxului și a altor țări care se opuneau una alteia, cum ați facut?”.

Papa a explicat că Von der Leyen l-a privit și a început să gesticuleze în tăcere cu mâinile, iar el s-a uitat la ea cu atenție, observându-i mâinile și în cele din urmă i-a spus: „Cum facem noi, mamele”. „Așa este. Este un alt mod, este o altă categorie de gândire, dar nu numai gândul: gândirea, sentimentul și faptele”, a continuat Papa Francisc.

„Din acest motiv, îmi place să citesc și să încurajez acest supliment lunar și nu este un fel de feminism clerical al Papei, nu! Se deschide ușa către o realitate, o reflecție care merge dincolo. Pentru aceasta vă mulțumesc foarte mult și acum vă salut una câte una”, a conchis Papa Francisc, potrivit farodiroma.it.

Cea de-a zecea aniversare a suplimentului pentru femei al publicației „L’Osservatore Romano” și cea de-a patra (cu următorul număr din mai) a actualului comitet coordonat de Rita Pinci, i-au oferit Papei Francisc ocazia de a celebra intuiția lui Giovanni Maria Vian, director emerit al L’ Osservatore și Lucetta Scaraffia, o intelectuală de prestigiu care a fondat și condus suplimentul timp de șase ani.

În numele întregii redacții, Pinci s-a adresat Sfântului Părinte subliniind frumusețea muncii în echipă: „Cu toții lucrăm împreună, noi care vă vedem astăzi aici și oamenii care din diverse motive nu au putut veni: comitetul de conducere, redacția, cei doi graficieni ai noștri. Suntem un grup bun și lucrăm cu mare interes, pasiune și chiar bucurie.

„Suntem un grup intercultural și interreligios. Printre noi există credincioși și necredincioși, suntem femei de diferite credințe și confesiuni, mame de familie și femei fără copii, profesori, funcționari publici, funcționari, jurnaliști, scriitori… și acesta este un punct forte al suplimentului nostru”.

Distribuie acest articol