Papa Francisc împlinește astăzi 83 de ani. În cinematografe rulează filmul „Il Nostro Papa”

Papa Francisc împlinește astăzi 83 de ani, iar cu această ocazie în cinematografele italiene este difuzat filmul documentar „Il Nostro Papa”, bazat pe cartea cu același titlu, de Tiziana Lupi, care redă povestea familiei marelui prelat.

„Fraților și surorilor, bună seara! Voi știți că datoria Conclavului este de a alege un Episcop pentru Roma. Se pare că fraţii mei Cardinali, l-au luat aproape de la capătul lumii… dar suntem aici.” Acestea au fost primele cuvinte rostite pe 13 martie 2013 de Papa Francisc, pe numele său real Jorge Mario Bergoglio.

Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio, s-a născut la 17 decembrie 1936, la Buenos Aires. Este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Din 1998 a fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea (731-741).  De asemenea, este primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.

Jorge Mario Bergoglio s-a născut dintr-o familie de emigranți italieni, tatăl lui era muncitor la căile ferate și au fost cinci copii în casă. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarului din Villa Devoto (Buenos Aires). La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit. A obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel (Buenos Aires), apoi a predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires.

La conclavul din 2005 Bergoglio a obținut în conformitate cu informațiile din presă, care se bazează pe declarațiile anonime ale unui cardinal, zece voturi în primul tur de scrutin, 35 în al doilea și 40 în al treilea. Papa Francisc a fost ales la conclavul din 2013 cu cel puțin 77 de voturi din 115. Conform unor surse ar fi întrunit consensul mai multor fracțiuni din conclav, ceea ce a dus la alegerea sa cu peste 90 de voturi din totalul de 115.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI