Papa Francisc: „Mi-am semnat demisia. Va fi folosită în caz de probleme grave și permanente de sănătate”

Papa Francisc a dezvăluit recent, în timpul unui interviu pentru ziarul spaniol ABC, că după ce a fost ales papă în 2013, a semnat o scrisoare de demisie ce va fi folosită dacă, într-o zi, probleme grave şi permanente de sănătate vor face imposibilă îndeplinirea sarcinilor sale, relatează La Repubblica.

A răspuns astfel la întrebarea ce se întâmplă dacă un papă devine brusc invalid din cauza unor probleme de sănătate sau a unui accident.

Papa a afirmat că i-a dat scrisoarea de demisie secretarului de stat al Vaticanului de atunci, cardinalul Tarcisio Bertone, care a servit şi sub papa emerit Benedict al XVI-lea.

„Am semnat demisia și i-am spus: ‘În caz că nu-mi voi mai putea exercita responsabilitățile din cauza sănătății, uite demisia mea. O aveți deja.’”

Bertone a rămas în funcţia de secretar de stat timp de aproximativ şase luni după ce Francics a fost ales, la 13 martie 2013.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Papa Francisc ca Benedict al XVI-lea?

Ipoteza că pontiful argentinian, „care a venit de la capătul lumii”, ar putea să-și părăsească într-o zi scaunul papal nu mai este o simplă fantezie.

El a spus adesea că şi-ar da demisia dacă sănătatea l-ar împiedica să conducă Biserica Romano-Catolică, formată din 1,3 miliarde de membri.

La întrebarea ulterioară, despre faptul că și Papa Paul al VI-lea și-a lăsat în scris demisia în caz de impediment permanent, Francisc a răspuns: „Exact, și cred că și Pius al XII-lea”.