Papa Francisc: „Rugați-vă pentru Benedict al XVI-lea, este foarte bolnav”

La finalul audienţei generale de miercuri dimineaţă, 28 decembrie, papa Francisc a cerut oamenilor să se roage pentru papa emerit, Benedict al XVI-lea, despre care a spus că este foarte bolnav.

„O rugăciune specială pentru Papa emerit Benedict, care sprijină în tăcere Biserica. Este foarte bolnav, Dumnezeu să-l consoleze și să-l sprijine până la capăt în această mărturie de dragoste pentru Biserică”, a transmis papa Francisc conform Rai News.

Benedict are 95 de ani și Vaticanul a confirmat că, în ultimele ore, starea sa de sănătate s-a înrăutăţit „din cauza vârstei înaintate”, dar „situaţia rămâne pentru moment sub controlul medicilor”.

Vorbind cu dificultate, Benedict al XVI-lea a părut tot mai fragil în ultimele luni, deplasându-se într-un scaun cu rotile.

El a continuat însă să primească vizitatori în ultimele săptămâni, iar unele fotografii de pe reţelele de socializare arată un bărbat fragil şi vizibil slăbit.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Benedict al XVI-lea, pe numele său Joseph Alois Ratzinger, s-a născut la 16 aprilie 1927

A fost ales la 19 aprilie 2005 ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea, fiind primul papă german după 482 de ani (ultimul papă germanic a fost Adrian al VI-lea, în perioada 1522-1523).

Papa Benedict al XVI-lea a anunțat pe 11 februarie 2013 că se va retrage în 28 februarie din funcția de suveran pontif, fiind, conform ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, primul papă din Evul Mediu până în prezent care a ales să renunțe la acest oficiu.

Într-un discurs în limba latină, ținut în fața Consistoriului (întâlnirea formală a tuturor cardinalilor Bisericii Catolice) a declarat că în urma examinării conștiinței și-a dat seama că puterile sale nu mai sunt adecvate din cauza vârstei pentru îndeplinirea misiunii pontificale. Conclavul din 2013 a avut loc înainte de Paști.

Papa Benedict al XVI-lea și-a ales ca loc de retragere definitivă din viața publică mănăstirea „Mater Ecclesiae”, a cărei renovare a inițiat-o din noiembrie 2012.

Totuși, la data de 28 februarie 2013, lucrările la mănăstire (aflată la nici 200 m de Bazilica Sfântul Petru din Roma) nefiind terminate, fostul papă s-a mutat provizoriu la reședința de vară a papilor de la Castel Gandolfo.