Papa Francisc se va așeza la Iași pe un scaun făcut de un tâmplar român

Papa Francisc se va aşeza în timpul vizitei din iunie de la Iaşi, pe un scaun realizat în comuna Răducăneni de românul Cătălin Hădăr, informează Adevărul. Scaunul papal este realizat manual, din lemn de stejar și tei. Tâmplarul a primit cererea de la reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice.

Cătălin Hădăr, în vârstă de 45 de ani, a fost ales de clerici deoarece, în trecut, a mai realizat lucrări similare în diverse biserici din regiunea Moldovei. Tâmplarul a realizat scaunul Papei în atelierul propriu şi spune că a lucrat la el aproximativ trei săptămâni.

„Este din stejar masiv, însă avem şi o bucată de lemn de tei pentru stema papală, care a fost sculptată manual. Restul e catifea albă, specifică papei. Am mers pe ceva simplu, pentru că Papa nu este adeptul lucrurilor măreţe, ci a celor simple. A fost o muncă grea, dar plăcută. A fost ceva unic pentru că nu faci de două ori în viaţă astfel de lucrări”, spune Cătălin Hădăr. Tâmplarul a mai realizat special pentru vizita Papei la Iaşi şi un prezidiu, de la care suveranul pontif va rosti discursul pentru credincioşii care vor veni la Iaşi cu ocazia acestui eveniment. Hădăr a mai realizat în atelierul său şi un suport de icoană care va fi amplasat pe scena pe care va urca Papa Francisc.

Suveranul pontif va ajunge la Iaşi pe 1 iunie, în cadrul unei vizite oficiale pe care o va realiza în ţara noastră în perioada 31 mai – 2 iunie, 2019. Sanctitatea Sa se va adresa populaţiei din faţa Palatului Culturii din oraş, pe o scenă special amenajată pentru acest eveniment. Clericii şi autorităţile locale ieşene se aşteaptă ca peste 150.000 de credincioşi să vină la Iaşi pentru a se întâlni cu papa. Cei interesaţi se pot înscrie online, pe site-ul ercis.ro de unde îşi pot procura gratuit tichete de acces la eveniment. Biletele vor trebui prezentate în fizic sau pe telefonul mobil la un punct de acces ce va fi amplasat în zona Hotelului Hampton by Hilton.

Cătălin Hădăr. Foto: Ionuț Benea