Papa Francisc surprinde din nou: „Uneori e mai bine ca părinții să se despartă pentru binele copiilor”

Numeroasele și totodată surprinzătoarele afirmații făcute de Papa Francisc de-a lungul ultimilor ani l-au făcut să devină probabil cel mai popular, modern și îndrăgit papă din istoria creștinismului și se pare că nu ne-a lipsit de astfel de afirmații nici în cursul vizitei sale recente în România.

„În unele cazuri căsnicia este valabilă, dar uneori e mai bine ca cei doi să se despartă pentru binele copiilor”, a spus Papa Francisc în conversația sa recentă cu iezuiții din România, publicată în noul număr al Civiltà Cattolica și citată de Il Secolo d’Italia.

„Noi, cu privire la problema matrimonială, trebuie să ieșim din cazuistica (parte a teologiei scolastice medievale care încearcă să rezolve cazurile de conștiință printr-un sistem de norme etice abstracte și prin subtilități logice – n.r.) înșelătoare”, a mai adăugat pontiful.

„Ar fi mai ușor să spui uneori că «poți sau nu poți», sau chiar «mergi înainte, nu există nici o problemă». Nu! Cuplurile trebuie să meargă împreună”, a mai adăugat Papa.

Pontiful își aduce aminte, de asemenea, că „și Papa Benedict al XVI-lea a vorbit despre asta. De trei ori, dacă îmi amintesc bine. Nu există căsătorii destrămate din cauza lipsei de credință. Apoi căsătoria nu este destrămată, dar nu se dezvoltă bine din cauza lipsei de maturitate psihologică. În unele cazuri, căsătoria este valabilă, dar uneori este mai bine ca cei doi să se despartă de dragul copiilor lor. Pericolul în care riscăm întotdeauna să cădem este cazuistica.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI