Părerea unei jurnaliste străine după ce a vizitat țara noastră: „Românii sunt un popor prietenos şi darnic”

Românii sunt văzuţi de multe ori în vestul Europei drept cerşetori, infractori sau oameni răi care vin să fure locurile de muncă. Dezinformarea practicată de presa din străinătate nu cunoaşte limite în unele cazuri, de aceea, nu de puţine ori, străinii care ne vizitează rămân şocaţi să descopere o ţară cu totul altfel decât ar fi crezut.

Un astfel de caz este cel al jurnalistei de origine germană Cara von Stockert. În urma unei vizite în România, ea şi-a dat seama că prejudecăţile pe care le au nemţii despre români sunt cu totul nefondate şi că trebuie să facă ceva pentru a schimba situaţia, scrie gandul.info.

Ea a publicat un articol în publicaţia Frankfurter Neue Presse în care dezminte prejudecăţile pe care le au europenii cu privire la poporul român, afirmând că experienţa în ţara noastră a făcut-o să „nu mai suporte intoleranţa şi prejudecăţile greşite despre români”.

„55 de grade la soare, cea mai caldă vară din ultimii 12 ani, dar şi aşa nu există poartă de român la care să baţi şi să nu ţi se ofere întotdeauna un pahar cu apă rece şi curată. Oamenii îţi povestesc că au prieteni sau rude în Germania, sau că ei înşişi lucrează acolo sau cunosc pe cineva care ştie limba germană”, scrie jurnalista în articolul său.

„Românii sunt un popor prietenos şi darnic. Dar predomină prejudecăţile despre ţara asta, pe care le auzeam mereu înainte să ajung acolo. Sunt zone problematice precum Duisburg, Dortmund sau Offenbach, unde cetăţenii români nu s-au integrat în piaţa muncii şi sunt şomeri. Dar per total, românii sunt bine integraţi in Germania”, completează Cara von Strockert.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Jurnalista face referire şi la impresia generală a nemţilor, anume că românii au venit să le fure locurile de muncă, precizând că aceia dintâi nu mai sunt dispuşi să facă munca grea.

„În agricultură nu mai există muncitori germani, dispuşi să facă această activitate. Nu există aproape nici un neamţ care să strângă sparanghel sau căpşuni. Dacă vrem să scăpăm de prejudecăţi eronate, atunci nu ar trebui să ne uităm doar la cerşetori. Cei mai mulţi români vin să muncească. Majoritatea clădirilor noi din Germania sunt ridicate de muncitori români. Bătrânii noştri sunt îngrijiţi de români. Fructele şi legumele noastre au trecut cel puţin prin mâna a unui român. Din păcate, mulţi nu văd asta”, concluzionează Cara von Stockert.

În încercarea de a-şi susţine afirmaţia, jurnalista a publicat date statistice referitoare la românii din Germania

„Numărul românilor a crescut cu 50% după 1 ianuarie 2014, ca urmare a eliminării tuturor barierelor de pe piaţa muncii din Germania”, susține un reprezentant al Institutului German pentru Studierea Pieţei Muncii IAB.

„Oamenii speră să găsească aici locuri de muncă mai bine plătite decât în România, dar şi siguranţă şi şanse de dezvoltare mai bune pentru copiii lor. Românii sunt exploataţi în zona construcţiilor. Lucrurile nu sunt curate acolo. Un muncitor român încasează 1.000 de euro şi e mulţumit. În realitate, conform legii ar trebui să încaseze 2.000, iar angajatorul e obligat să îi plătească asigurările sociale. Dar acesta preferă să îl plătească la negru, iar angajatul rămâne fără contribuţia la pensii şi somaj. Asta se întâmplă fiindcă nu cunosc limba germană, nu îşi dau seama că sunt păcăliţi şi nici nu ştiu cui să se plângă”, completează românca Letiţia Turk,consilier pe probleme sociale şi de muncă în Germania.