Părinți români plecați la muncă în străinătate, județele cu cei mai mulți copii rămași singuri acasă

„Era iarnă când mama Veronicăi a plecat pentru prima oară la muncă în străinătate. Veronica avea doar 6 ani. Am înțeles durerea fetiței când, la activitățile de la centrul de zi, a refuzat să participe la împodobirea bradului și să-i scrie o scrisoare lui Moș Crăciun spunând că nu-l iartă că atâtea ierni nu i-a adus mama înapoi.”

Cuvintele de mai sus vin de la Asociația Salvați Copii România care, în parteneriat cu Pepco, derulează în cursul acestei luni o campanie menită să mărească gradul de conștientizare în rândul părinților din țara noastră, în ceea ce privește timpul de calitate petrecut cu copii.

Conform unui comunicat de presă emis de asociația menționată mai sus joi, 18 august 2022, un număr de 21.024 de copii au ambii părinți plecați peste hotare sau au unicul părinte plecat. Iar dintre cei care au doar un părinte, 44% stau fără mama lor alături, mai arată statisticile.

„În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra consecinţelor socio-emoţionale pe care copiii rămaşi în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, le resimt şi întăreşte programele de informare şi suport din cinci judeţe, pe perioada lunii august, când majoritatea părinţilor plecaţi revin în ţară pentru vacanţă”, informează Salvați Copiii.

„Datele unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România în decembrie 2021, pe un eşantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizaţiei Salvaţi Copiii, arată că intenţia de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinţii plecaţi, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eşantion”, mai precizează asociația.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform analizei efectuate de asociația citată, 79% dintre părinții care și-au lăsat copiii acasă nu intenționează să-i ia cu ei în străinătate, iar restul de 14% nu au luat încă o decizie în acest sens.

Același raport arată, de asemenea, că 41% dintre părinții plecați la muncă peste hotare nu au intenția să se întoarcă definitiv în țară, iar 38% dintre ei au această intenție. Ceilalți (1%) nu au luat încă o decizi în această privință.

Motivul principal pentru care cei mai mulți părinți (39%) nu vor să se mai întoarcă în țară, relatează asociația Salvați Copii, este fiindcă nu sunt locuri de muncă, iar condițiile de salarizare sunt nesatisfăcătoare. Alți părinți plecați în străinătate, în procentaj de 24%, nu sunt mulțumiți de condițiile sistemului de sănătate, în timp ce 20% vor un climat social general și o viață politică mai bună.

„Chiar dacă părinţii sunt nevoiţi să muncească peste graniţe şi-şi lasă copiii în grija rudelor, cel mai adesea a bunicilor, este important ca absenţa fizică să nu fie dublată de absenţa emoţională. Părinţii trebuie să facă parte din viaţa copiilor lor, să vorbească cu ei, să-i asculte, să petreacă împreună timp, chiar dacă sunt la distanţă”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Harta copiilor din România rămași singuri acasă

Potrivit datelor transmise de Salvați Copiii România, la nivel național, 76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui singur părinte, cu celălalt părinte plecat peste hotare. Acest număr include însă doar copiii care sunt în evidența serviciilor publice de asistență socială, numărul real fiind așadar, foarte probabil, mult mai mare.

În ceea ce privește județele cu cei mai mulți copii rămași singuri acasă, datele arată astfel:

  1. Suceava – 6.518
  2. Botoşani – 5.025
  3. Iaşi – 4.855
  4. Neamţ – 4.019
  5. Bacău – 3.809
  6. Prahova – 3.196
  7. Galaţi – 3.067
  8. Vaslui – 2.919
  9. Constanţa – 2.765
  10. Maramureş – 2.064
Distribuie acest articol