Părinții unui tânăr român din Italia cer scuze pentru gestul urât al fiului lor. „Poliția a venit acasă la noi”

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 aprilie 2021, când în Italia se sărbătorea Paștele Catolic, patru băieți cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani au vandalizat cimitirul din cartierul Arcella al orașului Padova (Veneto). Autoritățile au deschis o anchetă, iar în data de 6 aprilie au anunțat că tinerii responsabili pentru acest gest urât au fost identificați și denunțați, iar printre ei se află și un cetățean român.

Unul dintre mormintele vandalizate de cei patru tineri. Foto: Il Mattino di Padova

Potrivit publicației locale Il Mattino di Padova, inculpatul se numește Ionuț Gabriel și are 18 ani, iar părinții lui, rușinați de fapta acestuia, au decis să le ceară scuze localnicilor în mod public și, în special, părintelui Fernando Spimpolo, paroh la biserica din Arcella.

„Cer scuze în numele fiului meu și al întregii noastre familii. Suntem în Italia de mult timp și nu am avut probleme niciodată, nu pot decât să cer iertare și pentru el. M-am supărat foarte tare, dar, din nefericire, aceștia sunt tinerii din ziua de azi”, a declarat pentru sursa citată Gela, în vârstă de 38 de ani, care este mama lui Ionuț.

Din cele relatate de ziarul italian reiese că Gela lucra, până în urmă cu un an, ca menajeră pentru o familie bogată din Padova, iar acum se află în șomaj tehnic. Nici soțul ei, Costică, nu stă mai bine, acesta fiind concediat de o cooperativă din Limena după ce a stat în concediu medical mult timp în urma unui accident.

Ionuț a abandonat studiile imediat cum a terminat școala generală, iar în prezent lucrează ocazional ca zugrav, dar din punct de vedere economic este dependent în continuare de părinții săi, motiv pentru care încă mai locuiește cu aceștia. Familia de români a venit în Italia în anul 2008.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am făcut tot ce s-a putut pentru a-l ține lângă noi, acasă, cât mai mult posibil”, a spus și tatăl tânărului român. „I-am cumpărat chiar și Playstation pentru a-i da un motiv în plus să nu iasă. Când copiii încep să iasă afară, nu se știe unde se duc. Mi-e teamă mereu că se bagă în vreo belea”, a mai adăugat Costică.

„În seara zilei de sâmbătă, Ionuț nu ne-a spus unde pleacă. Deja e mare, e greu să-l controlăm. Ne-am dat seama că ceva nu e în regulă când luni dimineață, în a doua zi de Paște, poliția a venit acasă la noi la 9:30. Au luat telefonul său și au percheziționat toate camerele. Dar noi nu credem că fiul nostru a putut să facă așa ceva de unul singur. Cu siguranță a fost condiționat în vreun fel de grup”, au spus părinții inculpatului.

Alt mormânt vandalizat. Foto: Il Mattino di Padova

În cursul zilei de ieri, au relatat Gela și Costică, Ionuț a ieșit pentru a merge la iubita sa, care locuiește pe o stradă vecină. S-a întors în jurul orei de prânz, iar tatăl lui l-a mustrat și discuția a degenerat astfel într-o ceartă în toată regula în urma căreia tânărul de 18 ani a plecat din nou de acasă.

„Ce pot face? E major, poate să facă ce vrea. Eu încerc să intervin, să fiu prezent, dar nu e ușor. Îi spun mereu să-mi ceară mie bani, dacă are nevoie, ceva tot reușesc să-i dau. Important este să nu intre în belele, pentru că noi ne-am comportat mereu bine aici, în Italia. Toți știu că nu am furat niciodată pentru a trăi”, s-a plâns Costică.

Părinții lui Ionuț au de gând să meargă și la părintele Fernando Spimpolo pentru a-i cere scuze personal, iar dacă se dovedește că Ionuț este vinovat pentru această urâtă faptă, au de gând să-l lase să se descurce singur pentru a-și repara greșeala.

„Cum se întoarce fiul nostru acasă, vom merge la el (la preotul Spimpolo – n.r.). Vrem doar să rezolvăm problema asta, iar dacă va fi ceva de plătit, o va face el (Ionuț – n.r.). Va merge la muncă pentru a plăti pagubele făcute. Noi nu avem bani”, au conchis cei doi părinți români.