Parohia „Sfânta Parascheva” din Torino a aniversat 40 de ani de la înființare

La biserica Sfânta Parascheva din Torino, s-a săvârșit sâmbătă, 12 octombrie, o slujbă arhierească cu prezența Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif al Mitropoliei ortodoxe române al Europei Occidentale și Meridionale și a Preasfințitului Atanasie de Bogdania, Arhiereu Vicar al Episcopiei Române a Italiei.

Cei doi episcopi au fost înconjurați de un sobor de 27 de preoți din cele trei protopopiate Piemonte I, II și III. Au fost prezenți reprezentanți ai autorităților române: doamna consul general Ioana Ghiorghiaș și domnul consul Valentin Popescu. Evenimentul a fost organizat pentru a se sărbători înaintea-prăznuirii hramului și a împlinirii celor patruzeci de ani de slujire a părintelui Gheorghe Vasilescu. Dânsul, alături de părintele Traian Valdman, paroh de la Milano, au fost printre pionerii slujirii în Occident și întemeitorii primelor parohii din Italia.

În timpul sfintei liturghii, a fost hirotonit preot părintele diacon Vasile Istina, după 10 ani de diaconie la parohia Înălțării Sfintei Cruci.

Cu aceeași ocazie, au fost sărbătoriți și cei 40 de ani de la înființarea Parohiei Sfânta Parascheva din Torino, precum și cei 40 de ani de slujire ca preot paroh a părintelui Gheorghe Vasilescu. Parohia Torino I este cea de-a doua parohie ortodoxă românească înființată în Italia, în anul 1979.

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a ținut un cuvânt aniversar, în care a surprins punctele tari din viața și activitatea Preacucernicului Părinte Gheorghe Vasilescu, Parohul și întemeietorul comunității torineze ocrotită de Sfânta Parascheva de la Iași, o retrospectivă plină de încercări, dar și de mari împliniri. Dacă situația social-politică de acum favorizează integrarea și viețuirea românilor în diaspora europeană, în 1979, când a luat ființă Parohia din Torino, scenariul era cu totul altul. Însă, prin mila Bunului Dumnezeu, ceea ce s-a semănat atunci, se culege acum cu roadă bună, vrednică și de folos comunității, a adăugat Înaltpreasfinția Sa. De asemenea, ierarhul a mulțumit în mod deosebit și a felicitat pe Părintele Gheorghe Vasilescu și pe Preoteasa Ilinca, pentru toată jertfa și osteneala depusă în acești 40 de ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Preasfințitul Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania a transmis mesajul Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, la acest moment festiv, în care Preasfinția Sa a amintit că „râvna și jertfelnicia cu care Părintele Gheorghe și Preoteasa Ilinca au slujit au atras în jurul lor, suflet cu suflet, o comunitate, la rândul ei, inimoasă și misionară; comunitate ce a văzut încreștinarea multor copii și întemeierea multor familii creștine; comunitate ce a dat naștere la mai mulți preoți, unul dintre aceștia fiind tocmai fiul familiei Părintelui Vasilescu, Părintele Cristian”.

Preasfințitul Siluan a dorit să puncteze bogata activitate socială pe care parohia torineză a întreprins-o de-a lungul anilor, „slujire socială ce a mers mână în mână cu slujirea altarului, aducând multă mângâiere celor aflați în suferință sau celor din închisori și venind permanent în întâmpinarea celor pribegi, ajunși pe meleaguri străine și lipsiți de cele de trebuință”. Ierarhul și-a încheiat cuvântul omagial cu o rugăciune înălțată către Domnul de a primi jertfa celor care s-au ostenit în această comunitate, de la întemeierea ei până în prezent, iar pe fiii comunității care au adormit, Domnul slavei să-i ierte și să-i odihnească.

La momentul rânduit, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a oferit Părintelui Gheorghe și Preotesei Ilinca o Gramată mitropolitană. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a dăruit Părintelui Gheorghe o cruce pectorală, iar Preotesei Ilinca o icoană cu Maica Domnului.

La final, Părintele Paroh Gheorghe Vasilescu a adus o serie de mulțumiri ierarhilor prezenți la acest moment omagial, Preotesei Ilinca, cea care i-a fost alături și l-a însoțit în toți acești ani de luptă și de jertfă, familiei sfinției sale, reprezentanților Bisericii Romano-Catolice, tuturor autorităților române și italiene prezente, și tuturor credincioșilor acestei comunități minunate, care a împlinit 40 de ani de împreună-slujire ortodoxă românească pe meleaguri italiene.

Imagini deosebite de la eveniment, care au fost surprinse de fotograful român la Torino, Mihai Bursuc, se pot vedea aici.

Foto: Mihai Bursuc