Partidul lui Matteo Salvini a câștigat alegerile europarlamentare în Italia

Liga lui Salvini a câştigat alegerile europarlamentare în Italia cu circa 30% din voturi, cu mult înaintea partidului Mișcarea 5 Stele, care a obţinut circa 20% din sufragii.

Guvernul italian merge mai departe, fără remaniere sau schimbare de majoritate, a promis luni Matteo Salvini, al cărui partid de extremă dreapta a câştigat alegerile europene de duminică.

„Aliaţii mei în guvern sunt prietenii mei”, a afirmat în faţa presei Salvini, vicepremier şi ministru de interne, făcând apel la Mişcarea 5 Stele (antisistem), care împreună cu Liga guvernează Italia din 1 iunie 2018, „să muncească cu serenitate”.

„Nu vom folosi aceste rezultate pentru reglarea conturilor interne” şi încă şi mai puţin pentru schimbarea portofoliilor, a promis Salvini, care a cerut totuşi o „accelerare” a programului de guvernare.

El a făcut referire la reducerea impozitelor, noi măsuri pentru consolidarea securităţii şi întărirea autonomiei regionale, tot atâtea teme care riscă să provoace noi tensiuni în sânul guvernului, din cauza divergenţelor pe această temă între Liga şi M5S.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Salvini, care a apărut în faţa presei cu un rozariu în mâini, i-a mulţumit „celui de sus” nu pentru că l-a „ajutat pe Matteo Salvini”, ci Italia şi Europa. El a mai afirmat că „a încredinţat inimii imaculate a Fecioarei Maria nu votul, ci destinul unei ţări şi al unui continent”.

Scrutinul de duminică este „semnul unei noi Europe, o Europă sătulă să fie sclava marilor puteri”, a mai spus el, cerând o schimbare a regulilor europene.