Pasager român, depistat la vamă cu 60.000 de euro nedeclarați. Banii au fost confiscați de vameși

Mai multe state europene au înăsprit controalele la frontiere în ultima perioadă, chiar dacă fac parte din Spațiul Schengen.

În urma unui astfel de control, echipa oficiului vamal Rosenheim din Germania a găsit suma de 60.000 de euro nedeclarați, în timpul controalelor de rutină pe autostrada A 94, în direcția München, într-un microbuz Mercedes cu remorcă care venea din România și în care se aflau opt cetățeni români.

La întrebarea vameșilor despre sumele mari de bani pe care le transportau, pasagerii români au afirmat că fiecare deținea între 1.000 și 2.000 de euro, relatează Meinestadt.de.

Cu toate acestea, inspecția ulterioară a dezvăluit în bagajele șoferului un pachet gros de bancnote euro, ascuns într-o pungă de plastic.

În lipsa unei explicații convingătoare despre originea și scopul celor 60.000 de euro, un pasager de 44 de ani a recunoscut că este proprietarul banilor, afirmând că îi transportă pentru un prieten român, pentru a cumpăra un autoturism în Germania.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din cauza lipsei de dovezi clare, autoritățile germane au suspectat că banii ar putea proveni din activități ilegale sau ar putea fi destinați spălării de bani.

În consecință, suma de 60.000 de euro a fost confiscată temporar și a fost inițiată o procedură de verificare pentru a investiga posibila spălare de bani.

Deoarece pasagerul a omis să declare corect suma de bani în fața vameșilor, acesta se confruntă acum cu un proces pentru contravenție, riscând o amendă de aproximativ 12.000 de euro, care reprezintă 20-25% din suma nedeclarată.

Potrivit normelor actuale, poți intra sau ieși dintr-o țară a Uniunii Europene cu o sumă de bani în numerar de până la 10.000 de euro (sau echivalentul în alte monede) fără a fi necesară declararea acestei sume la vamă.

Dacă suma de bani în numerar depășește 10.000 de euro, trebuie declarată la autoritățile vamale.

- Continuarea după publicitate -

Nedeclararea sumelor peste limita de 10.000 de euro poate duce la confiscarea banilor sau la aplicarea de amenzi.

Este important de reținut că aceste reguli se aplică atât la intrarea, cât și la ieșirea din țările UE.

În plus, „numerar” nu se referă doar la bani lichizi, ci include și instrumente de plată cum ar fi cecurile, obligațiunile sau acțiunile.

- Mai multe după publicitate -