Pasager sosit în Italia cu avionul, avea la el 56.000 de euro nedeclarați. Vameșii i-au confiscat 23.000 de euro

O operațiune comună între Agenția Vamală (Agenzia delle Dogane în italiană) și Garda de Finanțe din Italia a dus la confiscarea a 23.000 de euro de la un pasager care a intrat în Italia prin Aeroportul ‘Galileo Galilei’ din Pisa (Toscana).

Bărbatul, de origine ucraineană și care sosise cu un avion ce provenea din Polonia, avea asupra sa o sumă totală de 56.000 de euro în numerar, bani pentru care nu a prezentat declarația corespunzătoare la intrare în Italia, așa cum prevede legislația.

Conform regulilor în vigoare, toate sumele de bani care depășesc 10.000 de euro trebuie declarate la intrarea în țară.

42-image002
Banii sechestrați de autoritățile italiene. Foto: quipisanews.it

„Oricine intră sau iese de pe teritoriul național (al Italiei, dar este valabil și pentru alte țări UE, inclusiv România – n.r.) și transportă bani în numerar în valoare egală sau mai mare de 10.000 de euro, trebuie să declare această sumă la Agenția Vamală”, se precizează în paragraful 1 al articolului 3 din Decretul Legislativ 19 nr. 195 din 19/11/2008.

Agenții vamali au explicat că „deoarece suma găsită depășea pragul de 10.000 de euro, sub care nu există obligația de a declara, s-a procedat la confiscarea a 50% din suma care depășește acest prag”, conform legislației în vigoare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aceasta este o măsură de protecție standard, menită să prevină spălarea de bani și să asigure controlul asupra mișcării mari sume de bani peste frontiere.

Pasagerului ucrainean i s-a mai aplicat de asemenea și o amendă în valoare de 13.800 de euro, relatează ziarul italian La Nazione.