Pasageră fără sutien în avion, amenințată cu debarcarea. „Am fost umilită în fața tuturor”

O femeie în vârstă de 38 de ani a fost ameninţată cu debarcarea de pe un zbor Delta Airlines pentru că nu purta sutien sub tricoul său, ceea ce a fost considerat inadecvat de către o membră a echipajului. Incidentul a avut loc pe un zbor de la Salt Lake City la San Francisco.

Sub presiunea acestei reguli, pasagera, pe nume Lisa Archbold, a fost forţată să își acopere tricoul cu o haină pentru a putea rămâne la bordul avionului. Ea era acuzată că i se vedeau sânii pe sub tricoul transparent.

„Am fost luată ca ţintă şi umilită”, a declarat femeia conform NBC, evidenţiind modul în care a fost tratată de însoţitoarea de bord în faţa celorlalţi pasageri.

1200-202404149393 (1)
Lisa Archbold, femeia care a riscat să fie dată jos din avion pentru că nu purta sutien. Sursa foto:

Potrivit avocatei sale, Gloria Allred, politica oficială a companiei aeriene Delta este de a exclude pasagerii care poartă îmbrăcăminte considerată ofensatoare sau provocatoare.

Acest comportament a fost etichetat de avocata respectivă ca fiind „discriminatoriu”, subliniind diferenţele de tratament între genuri referitor la normele vestimentare pe zborurile companiei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În loc de a depune o plângere formală, pasagera a cerut o întâlnire cu proprietarul companiei Delta, în speranţa de a discuta şi modifica regula pe care o consideră injustă.

„Ce va face Delta pentru tinerele sub 18 ani?” a întrebat retoric avocata femeii, punând sub semnul întrebării pragul de vârstă la care se aplică aceste norme vestimentare.

„De la ce vârstă trebuie să se asigure o tânără că nu i se văd sfârcurile sub tricou?”, a întrebat avocata pe un ton critic.

Ea a reiterat că bărbații care călătoresc cu avioanele companiei aeriene Delta nu sunt supuşi unor astfel de reguli vestimentare stricte.

Ea a subliniat, de asemenea, că reglementările americane precizează că se poate refuza îmbarcarea unui pasager doar dacă acesta reprezintă un risc de securitate, o situaţie care clar nu se aplică în cazul Lisei Archbold.

În urma acestui incident, Delta Airlines a oferit scuze publice clientei, recunoscând implicit că situaţia ar fi putut fi gestionată diferit.

Situația ridică întrebări importante despre normele de vestimentație și egalitatea de gen în spațiile publice, inclusiv în industria aeriană.