Pasiunea unui român întors din străinătate. „Fără ea eram mort!”

Se spune că arta vindecă răni care par de neînchis. Luca Oroian este dovada vie a acestei zicale.

Cu o viață tumultoasă, marcată de experiențe care l-au adus de două ori la marginea prăpastiei, acest român în vârstă de 66 de ani a găsit refugiul perfect în realizarea unor mașinuțe în miniatură, adevărate capodopere artistice.

Născut în județul Mureș, Luca Oroian a avut o carieră diversificată, devenind lăcătuș, strungar și tâmplar. Tocmai aceste meserii l-au ajutat să găsească rapid de lucru în Spania, relatează Timp Online.

Captură de ecran 2023-09-29 113941

În străinătate, soarta i-a fost însă mai puțin favorabilă. După două operații la inimă, a trebuit să se lupte cu o depresie cruntă, pe care dacă nu o anihila risca să-i grăbească sfârșitul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

S-a întors în țară și și-a amintit de o pasiune din copilărie, traforajul:

„Mi-am adus aminte că, în copilărie, îmi plăcea traforajul. M-am apucat din nou acum 8 ani… Prima mașinuță pe care am făcut-o a fost un TIR de la Polul Nord. Pentru mine e un hobby, dar și o necesitate. Dacă mă trezesc noaptea, nu mă gândesc că sunt bolnav. Mă gândesc la ce fac, la roți, la cum să le modific.”

Chiar dacă procesul de vindecare post-operatorie era esențial, Luca a fost avertizat de medicii din Madrid despre importanța recuperării.

80% dintre pacienții supuși unor astfel de intervenții capitulează din lipsa unei reabilitări adecvate. Luca Oroian a fost determinat să nu fie unul dintre ei: „Doctorul din Madrid mi-a spus să am grijă și l-am ascultat”.

Lucrările sale, minunile create din mâinile sale, variază de la locomotive de tren, la diverse modele de mașini precum BMW, Trabant decapotabil, Dacie și multe altele, toate funcționând perfect, cu detalii excepționale.

Reflecțiile lui despre valoarea adevărată în viață sunt profund înțelepte și emoționante: „Când am scăpat de-a doua moarte, am văzut cu ce pleci din lumea asta… Sănătatea e cea mai mare avere.”

În ciuda talentului său, Luca Oroian nu face din vânzările sale un scop principal. „Dacă cineva se bucură că primește de la mine ceva, eu mă bucur de două ori”, mărturisește el.

Lucrările sale pot fi admirate în piața de vechituri de la Big, în orașul Bistrița, în fiecare zi de marți.

De asemenea, pentru cei interesați de creațiile sale unice sau doritori să-l contacteze, Luca Oroian este prezent pe Facebook (AICI) și poate fi contactat la numărul de telefon 0770 749944 sau pe mail la oroianluca187@gmail.com.