Paștele ortodox și Paștele catolic, cauza pentru care sunt sărbătorite la date diferite

Paștele ortodox și Paștele catolic nu se sărbătoresc întotdeauna în aceeași zi, ci la date diferite. Această diferență se datorează faptului că cele două religii urmează calendare diferite pentru a stabili data sărbătorii Pascale.

Biserica Ortodoxă folosește calendarul iulian, care a fost introdus în anul 45 î.Hr. de către Iulius Cezar. Acest calendar are o diferență de 13 zile față de calendarul gregorian, care este folosit de Biserica Catolică.

Această diferență a apărut în secolul al XVI-lea (octombrie 1582), când papa Grigore al XIII-lea a introdus un nou calendar (calendarul gregorian), cu scopul de a corecta diferența dintre data reală a echinocțiilor și data calculată prin calendarul iulian.

Țările din Europa Răsăriteană au adoptat calendarul gregorian până în 1923, însă bisericile naționale ortodoxe folosesc în continuare calendarul iulian

Deoarece Biserica Ortodoxă a refuzat să accepte noul calendar, sărbătorile ei au continuat să fie calculate conform calendarului iulian. Numai Biserica Ortodoxă Finlandeză îl folosește pe cel gregorian pentru sărbătorirea Paștelui.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În consecință, data sărbătorii Pascale ortodoxe cade, de obicei, cu o săptămână sau două după Paștele catolic.

Există, de asemenea, diferențe în calculul exact al datei Pascale. Biserica Ortodoxă folosește o metodă de calcul bazată pe calendarul iulian și pe faza lunară, iar Biserica Catolică folosește un algoritm similar, dar care se bazează pe calendarul gregorian.

În concluzie, diferența dintre data Paștelui ortodox și Paștele catolic este cauzată de diferențele în utilizarea calendarului și în calcularea exactă a datei sărbătorii Pascale.

Următoarea dată în care cele două sărbători vor coincide va fi 20 aprilie 2025.

Distribuie acest articol