Un patron român din Italia riscă ani grei de închisoare, exploata 5 muncitori africani în condiții inumane

Un apel la 112 din după-amiaza zilei de miercuri, 27 ianuarie 2021, a alertat forțele de ordine despre un furt care se petrecea chiar în acel moment într-un depozit de la periferia localității Verano Brianza, în Lombardia. Interveniți la fața locului, însă, militarii nu au găsit hoți, ci câțiva lucrători africani care trăiau și lucrau în acel depozit.

Potrivit ziarului La Repubblica, forțele de ordine au constatat că toți cei cinci cetățeni africani, cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani, erau imigranți clandestini și lucrau la negru în acel depozit, unde erau produși și depozitați paleți din lemn. Cel mai grav, însă, era că aceștia erau cazați de patron în același depozit în care lucrau, în condiții pe care carabinierii le definesc „cu mult sub orice cerință minimă de igienă, sănătate, siguranță și de trai.”

Depozitul în care carabinierii au găsit muncitorii africani exploatați.

Ulterioare verificări efectuate de forțele de ordine au scos la iveală că depozitul și firma care producea paleții aparțin unui mic antreprenor român în vârstă de 49 de ani care este rezident în provincia Lodi. Bărbatul a fost denunțat de carabinieri pentru neregulile găsite în acea clădire, precum și pentru exploatarea persoanelor prin muncă.

Depozitul a fost pus sub sechestru, iar inspectorii de la ATS (Angezia di Tutela della Salute) și Carabinieri de la Nucleul Inspectoratului de Muncă din Milano urmează să investigheze în continuare asupra cazului.

@rotalianul