Patru medici din Italia acuzați de moartea unui român bolnav de cancer. Bărbatul nu a fost tratat corespunzător

Patru medici ai spitalului din Biella (Piemont) sunt acuzați de ucidere din culpă și fals ideologic în cazul morții unui bărbat de naționalitate română, bolnav de cancer, decedat în urmă cu câțiva ani la un azil din localitatea menționată, la vârsta de 51 de ani. Procesul care îi are imputați pe cei patru medici va fi finalizat în curând, informează publicația Responsabile Civile.

Deținutul se numea Ioan Gal și a murit în august 2016. Procedeele probatorii solicitate de judecător, care ar trebui să încheie ancheta, au fost fixate pentru primele săptămâni ale anului 2022.

Românul a murit la azilul „Orsa Maggiore” din Biella, unde a fost internat imediat după ce a ieșit din închisoare, unde executase mai puțin de doi ani dintr-o pedeapsă pentru furt.

Atunci când a fost eliberat din celulă, bărbatul nu s-ar mai fi putut întoarce la o viață normală. Nu se mai putea ridica din pat, atât era de bolnav. A fost necesară intervenția unei ambulanțe 118, chemată de agenții poliției penitenciarelor, care l-a transportat la spitalul din Biella.

În timpul internării sale la spitalul „Degli Infermi” care a durat câteva săptămâni, românul a fost supus diverselor teste ce au dus la descoperirea afecțiunii de care suferea și care i-a făcut viața un calvar în ultimele luni de viață. Acesta a fost diagnosticat cu sindromul „Ciuffini-Pancoast”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din punct de vedere medical, sindromul a fost definit ca o „leziune solidă de carcinom pulmonar adeno-scuamos și infiltrarea sa în zona vasculară muscularo-osoasă a peretelui toracic, cu paralizie și dureri severe la umărul și brațul drept”. Mai pe înțelesul tuturor, cancer la plămâni.

Încă din luna iunie 2015, bărbatul român a început să se confrunte cu o durere de cap severă. La infirmeria penitenciarului îi dădeau niște pastile, făcându-l să-și revină temporar. În scurt timp, însă, durerea avea să coboare de la cap până la umăr și a devenit tot mai accentuată.

Câteva zile mai târziu, brațul său drept, de la cot până la palmă, l-ar fi durut îngrozitor. Starea sa de sănătate s-a înrăutățit rapid. În august 2015, românul a depus o plângere, susținând că se simte abandonat, cerând să i se facă ceva pentru a-i atenua durerea insuportabilă. Avea să moară un an mai târziu.