Patru români din Italia riscă să ajungă la închisoare pentru că au părăsit izolarea la domiciliu fără declarația pe propria răspundere

Patru cetățeni români din Torino care nu au respectat măsurile impuse de guvernul italian privind izolarea la domiciliu, au primit duminică seara din partea carabinierilor un denunț conform articolului 650 din Codul penal, care prevede până la 3 luni de închisoare sau o amendă de 206 de euro pentru cei ce încalcă legea. „Am ieșit doar să îmi cumpăr pâine”, ne-a declarat Ilie Lică Popa, unul dintre cei sancționați de autorități.

Românii au fost denunțați pentru că au ieșit fără certificatul în care să fie consemnat motivul deplasării și pentru că nu respectau distanța de un metru între ei. Autoritatea judiciară va decide dacă vor primi doar o amendă sau vor fi pedepsiți cu până la 3 luni de închisoare.

Procesul verbal primit de Ilie Lică Popa din partea carabinierilor din Torino

Ilie Lică Popa ne-a povestit că era în jurul orei 20:00 împreună cu alți trei conaționali, în preajma unui magazin din via Breglio: „Am ieșit să iau pâine de la un chioșc al unor indieni. E la o distanță de vreo 2-300 de metri de casă. Acolo mai erau trei prieteni de-ai mei, tot români, stăteam de vorbă când au venit carabinierii și ne-au legitimat. Erau trei mașini cu șase carabinieri, ne-au spus că nu avem voie să ieșm din casă și că trebuia să păstrăm distanța de un metru între noi.” Niciunul dintre cei patru români nu aveau declarația pe propria răspundere necesară deplasării.

„Acum stau cuminte în casă”, ne-a mărturisit Ilie Popa, „și vreau să avertizez toți românii din Italia că nu e de glumă”.

Ilie Lică Popa are 39 de ani și la Torino a venit în urmă cu 3 ani. Are o firmă de construcții și se ocupă cu renovarea de interioare. „La muncă nu merg, stau izolat de 5 zile în casă, s-a întâmplat să merg afară după pâine și am fost denunțat”, ne-a spus bărbatul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ceea ce poate nu s-ar fi întâmplat dacă erau respectate măsurile luate de guvernul italian:

Se poate ieși din casă doar pentru deplasări la locul de muncă, din motive de sănătate sau de strictă necesitate, de exemplu pentru achiziționarea bunurilor esențiale. În orice caz, aceste motive trebuie demonstrate cu ajutorul unei declarații pe proprie răspundere care poate fi redactată pe formularele tipizate puse la dispoziția cetățenilor de autoritățile italiene. Veridicitatea declarației va fi supusă unor controale ulterioare și falsul în declarații constituie infracțiune.

Formularul de auto-ceritifcare pentru persoanele fizice poate fi descărcat de pe site-ul oficial al Ministerului de Interne din Italia folosind următorul link (click dreapta și alege „Salvează linkul ca…”, „Save as…” sau „Salva come…” pentru a descărca direct în computer, în timp ce pe telefon ar trebui să se descarce în mod automat): https://www.interno.gov.it/sites/default/files/allegati/modulo_autodichiarazione_spostamenti.pdf