Pavia – muncitori italieni plătiți cu lei românești și contracte de muncă înregistrate în România

Grevă a angajaților Ceva Logistics Italia, cu sediul în localitatea Stradella din provincia Pavia, unde sindicatul Filt-Cgil a denunțat faptul că 70 de muncitori italieni din cadrul firmei sunt plătiți cu bani românești și sunt constrânși să semneze contracte românești traduse într-o italiană „oloagă”, scrie Repubblica.it.

Pentru a avea un loc de muncă în cadrul firmei Ceva Logistics din Stradella, a cărei sucursală aparține de un colos internațional de transporturi și  logistică cu conducere olandeză-americană, celor 70 de angajați italieni li s-au cerut să semneze un contract cu agenția interimară de muncă din București Byway Jpb Consulting S.R.L., contract prin care era prevăzut un salariu lunar de 1.400 de lei (circa 300 de euro) și zero contribuții plătite în Italia, relatează sursa citată.

Contractul de muncă pe care angajații italieni trebuiau să-l semneze. Sursa: Repubblica.it

Byway Jpb Consulting, în colaborare cu consorțiul italian de cooperative „Premium Net”, care a câștigat licitația organizată de Ceva Logistics pentru mâna de lucru, au prezentat candidaților italieni la aceste locuri de muncă un contract prin care se prevedea ca cei 70 de angajați să primească un salariu „mixt”, referitor la moneda cu care aceștia erau plătiți.

Astfel, „salariul fix era plătit în lei și o mică parte în euro”, explică Massimo Colognese, secretarul provincial al sindicatului Filt-Cgil care, pentru a trage un semnal de alarmă în această privință, a convins 400 de muncitori din cadrul Ceva Logistics să facă grevă în fața sediului din via Zaccagnini, Stradella.

Greva muncitorilor de la Ceva Logistics. Sursa foto: LaProvinciaPavese.it

„Aceste contracte prevăd un salariu lunar de 1.400 de lei (307 euro)… Și e mult mai puțin decât salariul primit de ceilalți angajați”, a adăugat Colognese. Acest „truc” este folosit în mai multe sectoare unde angajați care, în ciuda faptului că sunt cetățeni italieni, sunt plătiți ca și cum ar avea pașaport românesc, relatează Repubblica.it.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Hamali, șoferi de camion, muncitori și infermieri, cu toții constrânși de criza economică să accepte pe propria răspundere acest tip de contract, o capcană, pe care ar vrea să o denunțe dar nu o fac fiindcă au nevoie de acest venit pentru a supraviețui.

„Cum aud vorbindu-se de sindicate, se îndepărtează”, povestește în continuare Colognese.

Conform secretarului de la Filt-Cgil, firma Byway Jpb Consulting angajează muncitori din Italia dispuși să lucreze în astfel de condiții dar contractele le înregistrează în România, unde plătește mult mai puține taxe, economisind astfel foarte mulți bani.

„Dar pentru muncitorul din Italia, din punct de vedere fiscal și al contribuțiilor, nu se plătește nimic”, explică din nou Colognese.

Din câte se pare, conducerea Ceva Logistics Italia, care își are birourile în localitatea Assago din provincia Milano, a cerut deja consorțiului italian de cooperative „Premium Net” să întrerupă colaborările cu firma Byway Jpb Consulting din București dar acest lucru nu a fost făcut încă.

Sursa: Repubblica.it

Distribuie acest articol