Pensia de Cetățenie în Italia: 100 de români primeau în mod ilegal această subvenție. Descoperiți de Garda Financiară

Garda Financiară din Rovigo a denunțat un număr de 100 de români care primeau „Pensia de cetățenie” deși nu erau rezidenți în Italia. Investigațiile care au dus la descoperirea celor implicați s-au făcut pe baza așa-numitelor Dsu (Declarație unică de substituție), care conțineau date inexacte sau false. Printre beneficiarii ilegali s-au numărat persoane cu vârsta de peste 67 de ani sau cu dizabilități, informează Il Gazzettino.

După ce autoritățile italiene au descoperit numeroși români care primeau Venitul de Cetățenie în mod necuvenit, a fost rândul celor care s-au folosit de declarații false pentru a primi Pensia de Cetățenie să fie depistați de inspectorii Gărzi Financiare din Occhiobello și Rovigo.

Prejudiciul se ridică la 311.703 de euro, iar conform calculelor bazate pe speranța de viață a beneficiarilor indicată de Istat (82 de ani), dacă nu erau descoperiți, cei 100 de români ar fi păgubit statul italian cu 7.680.000 euro.

Pensia de Cetățenie, spre deosebire de Venitul de Cetățenie, reprezintă o măsură de sprijin „permanentă” care nu poate expira decât odată cu pierderea cerințelor (decesul beneficiarului sau pierderea rezidenței pe teritoriul statului italian). Așadar, au dreptul la această indemnizație doar cetățenii rezidenți în Italia.

Pensia de Cetățenie este o subvenție introdusă în 2019, destinată persoanelor de peste 67 de ani, cu venituri reduse. Practic Venitul de Cetățenie (RdC) devine Pensie de Cetățenie când toți membrii familiei au vârsta de 67 de ani sau mai mult, sau dacă în familie există și persoane sub 67 de ani care au dizabilități grave.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Această formă de subvenție a fost introdusă în 2019 pentru a suplimenta pensiile sub 780,00 EUR.