Pensia minimă garantată în Italia va putea ajunge în anumite condiții până la 1.000 de euro pe lună

În Italia, se discută în aceste zile despre posibilitatea introducerii unei pensii minime garantate, care va fi destinată persoanelor care au făcut primele contribuții la pensie după 1 ianuarie 1996 și nu au contribuit în mod continuu la fondul de pensii, informează ilsole24ore.com.

Stefano Patriarca, este consilierul economic al prim-ministrului italian și cel care a propus introducerea unei pensii minime garantate destinate anumitor categorii de persoane care activează în Italia și care au avut pauze în contribuțiile la pensie, adică nu au au lucrat în mod continuu.

Măsura are ca scop eliminarea discriminării care se face între persoanele care beneficiază de o pensie calculată în sistemul retributiv și persoanele care nu pot primi decât o pensie calculată în sistem contributiv.

Cum se va acorda această pensie?

Această pensie garantată este destinată lucrătorilor mai tineri și care nu au lucrat continuu și va fi în valoare de 650 de euro pentru cei cu un stagiu de cotizare de minimum 20 de ani. Fiecare an de plată a contribuțiilor peste cei 20 aduce o suplimentare a pensiei lunare cu 30 de euro, până la valoarea maximă de 1.000 de euro.

Astfel, o persoană care are, de exemplu, 30 de ani de contribuție la pensii va primi 950 de euro lunar, indiferent de valoarea contribuției totale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Măsura acordării pensiei minime garantate nu se va aplica celor cu venituri mari și care au cotizat cu sume mari la fondul de pensie și care, în urma contribuției, sunt îndreptățiți să primească pensii cu valoare mai mare decât valoarea pensiei minime garantate.

Distribuie acest articol