Pensia pentru românii care lucrează în Italia, informații de la Ambasada României

La data de 4 mai 2023, Ambasada României în Italia, prin intermediul Biroului Atașaților pe probleme de muncă și sociale, a organizat a doua videoconferință pe tema pensiilor comunitare.

346593287_982353926097468_2260835087068079830_n
Sursa foto: Ambasada României în Italia

Întâlnirea online a avut loc între Casa Națională de Pensii Publice, Casele Teritoriale de Pensii din România și Institutul Național de Protecție Socială Terni (INPS), entitatea responsabilă în Italia pentru gestionarea cererilor de pensionare adresate de cetățenii români care au lucrat în Italia și ulterior s-au restabilit în România.

Principalul scop al discuțiilor a fost identificarea de soluții comune pentru a face față provocărilor generate de trecerea la schimbul electronic european de informații.

În plus, s-a pus un accent deosebit pe intensificarea colaborării dintre instituțiile implicate pentru a accelera procesul de soluționare a cererilor de pensie comunitară.

Ambasada României în Italia reamintește importanța depunerii cererii de pensionare la autoritatea competentă din țara unde cetățenii au reședința.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De exemplu, dacă reședința este în Italia la momentul depunerii cererii, cererea se va depune la INPS, iar dacă reședința a fost mutată în România, cererea se va depune la Casa Teritorială de Pensii.

În plus, în cazul unei modificări ulterioare a reședinței, cetățenii sunt obligați să transmită rapid instituțiilor competente informațiile actualizate privind noua reședință.

Pentru informații suplimentare referitoare la drepturile de muncă și asigurări sociale, cetățenii pot consulta ghiduri și materiale disponibile pe site-ul Ambasadei României în Italia la adresa: roma.mae.ro/sites/roma.mae.ro/files/brosura_pensii_aprilie_2022_(1).pdf.

În cazul în care cetățenii români din Italia se confruntă cu situații punctuale legate de teme de muncă și sociale, aceștia pot contacta Ambasada României la adresele de e-mail: roma.social@mae.ro și roma.social1@mae.ro.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20