Pensia sau alocația socială pentru românii care locuiesc de cel puțin 10 ani în Italia

„Assegno sociale”, alocația sau pensia socială, este o indemnizație economică, un ajutor social, în favoarea cetățenilor italieni și a cetățenilor comunitari sau extracomunitari cu reședința pe teritoriul Italiei, care se află în condiții economice precare, cu un venit mic, foarte mic sau inexistent. Pentru anul 2021, valoarea lunară a alocaţiei este de 460,28 euro.

Alocația socială sau pensia socială se calculează în baza veniturilor cetățeanului, iar în cazul celor căsătoriți veniturile soților sunt cumulate și nu trebuie să depășească plafonul maxim stabilit de lege.

Conform INPS, puteți beneficia de pensie socială în Italia (Assegno Sociale/Pensione Sociale) dacă:

  • aveți cel puțin 67 de ani;
  • aveți reședința efectivă în Italia (este necesar să fiți înscris/ă la Serviciul de evidenţă a populației – „anagrafe” din cadrul Primăriei);
  • puteți prezenta inclusiv „carta di soggiorno” – permis de ședere;
  • aveți un venit foarte mic sau nu dețineți nici un venit;
  • locuiți legal în Italia de cel puțin 10 ani.

Valoarea alocației (pensiei) sociale:

În funcţie de venitul realizat anual alocația socială poate fi acordată integral sau parțial. Valoarea alocaţiei sociale se stabileşte anual. În anul 2021, valoarea lunară a alocaţiei pe care o poate primi un cetățean este de 460,28 euro.

Veniturile realizate trebuie să fie inferioare limitelor stabilite anual (€ 5.983,64 dacă solicitantul este necăsătorit; € 11.967,28 dacă solicitantul este căsătorit.)

Alocaţia sau pensia socială nu poate fi transferată în străinătate, aceasta este suspendată dacă beneficiarul stă în afara Italiei mai mult de 29 de zile și după un an de la suspendare îşi pierde definitiv dreptul de a primi respectiva alocaţie.

Cererea poate fi prezentată:

  • pe site-ul www.inps.it: Servizi online>>Servizi per il cittadino>> Domanda di Prestazione Pensionistica (Pensione, Ricostituzione, Ratei) e Certificazione (salvaguardia, diritto a pensione).
  • telefonic – sunând la numerele de telefon: 803164 (apelabil gratuit de la un telefon fix), 06164164 (apelabil de la un telefon mobil);
  • apelând la serviciul oferit de un Patronat care va transmite cererea dumneavoastră în modalitate online.
DISTRIBUIE
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol