Pensia sau alocația socială pentru românii care locuiesc de cel puțin 10 ani în Italia

„Assegno sociale”, alocația sau pensia socială, este o indemnizație economică, un ajutor social, în favoarea cetățenilor italieni și a cetățenilor comunitari sau extracomunitari cu reședința pe teritoriul Italiei, care se află în condiții economice dezavantajoase, cu un venit mic, foarte mic sau inexistent.

Alocația socială sau pensia socială, se calculează în baza veniturilor cetățeanului iar în cazul cetățenilor căsătoriți, veniturile celor doi sunt cumulate și nu trebuie să depășească plafonul maxim stabilit de lege.

Puteți beneficia de pensie socială în Italia, (Assegno Sociale/Pensione Sociale), dacă:

  • aveți cel puțin 65 de ani și 7 luni. (Începând cu 1 ianuarie 2018, limita de vârstă va fi 66 de ani și 7 luni).
  • aveți reședința efectivă în Italia (este necesar să fiți înscris/ă la Serviciul de evidenţă a populației – ”anagrafe” din cadrul Primăriei);
  • puteți prezenta inclusiv ”carta di soggiorno” – permis de ședere;
  • aveți un venit foarte mic sau nu dețineți nici un venit;
  • locuiți legal în Italia de cel puțin 10 ani.

Valoarea alocației, (pensiei), sociale:

În funcţie de venitul realizat anual, alocația socială poate fi acordată integral sau parțial. Valoarea alocaţiei sociale se stabileşte anual. În anul 2016, valoarea lunară a alocaţiei este de 448,07€. Pentru anul 2017 valoarea nu a fost încă stabilită dar nu va diferenția cu mult de valoarea din anul precedent, 2016.

Veniturile realizate trebuie să fie inferioare limitelor stabilite anual (€ 5.824,91 dacă solicitantul este necăsătorit; € 11.649,82 dacă solicitantul este căsătorit.)

Alocaţia sau pensia socială nu poate fi transferată în străinătate. Dacă beneficiarul acesteia se mută într-o altă ţară, îşi pierde dreptul de a primi respectiva alocaţie.

Cererea poate fi prezentată:

  • pe site-ul www.inps.it: Servizi online>>Servizi per il cittadino>> Domanda di Prestazione Pensionistica (Pensione, Ricostituzione, Ratei) e Certificazione (salvaguardia, diritto a pensione).
  • telefonic – sunând la numerele de telefon: 803164 (apelabil gratuit de la un telefon fix), 06164164 (apelabil de la un telefon mobil);
  • apelând la serviciul oferit de un Patronat care va transmite cererea dumneavoastră online, gratuit.

Alte articole care v-ar putea interesa:

- Mai multe articole după publicitate - Leonte Funeral Service

SUSȚINE PUBLICAȚIA NOASTRĂ

Mai multe articole

Publicitate
Susține publicația noastră!