Pensie pentru limită de vârstă în Italia cu 5 ani de contribuții. Condiții de îndeplinit

Este posibil să obții anumite tipuri de pensii după doar 5 ani de contribuții în Italia, o veste bună pentru cei cu o carieră neregulată sau discontinuă în câmpul muncii.

În mod general, pentru a beneficia de pensie în Italia, în majoritatea cazurilor este necesar să ai cel puțin 20 de ani de contribuții. Cu toate acestea, există excepții, menționează La legge per tutti.

Când poți lua pensia cu 5 ani de contribuție?

Anumite categorii de lucrători, printre care și cei care activează în domeniul casnic (menajere, bone, asistente familiale), pot obține pensie cu doar 5 ani de contribuții plătite la sistemul de asigurări sociale.

A ieși la pensie cu doar 5 ani de contribuții este posibil mai ales pentru acei lucrători care nu aveau contribuții plătite până la data de 31 decembrie 1995, adică cei supuși calculului integral de contribuție pentru pensie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, trebuie să atingi, pe lângă cei cinci ani de contribuții, și o vârstă minimă, care este mai mare decât vârsta pentru pensia obișnuită pentru limită de vârstă (vârsta de pensionare pentru limită de vârstă în prezent este de 67 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei).

Pentru a primi pensia cu 5 ani de contribuție trebuie să ai vârsta de minim 71 de ani.

Așadar, lucrătorul înscris la una dintre administrațiile gestionate de INPS, dacă nu are contribuții plătite până la data de 31 decembrie 1995, poate obține pensia pentru limită de vârstă contributivă cu doar 5 ani de contribuții la fondul de stat. Condiția este să fi împlinit minim 71 de ani.

De ce se numește pensie contributivă? Este numită astfel pentru că acest beneficiu este supus calculului integral de contribuție.

Există de asemenea mai multe categorii profesionale care permit membrilor să se pensioneze după doar 5 ani de contribuții

De exemplu, Cnpadc, fondul pentru contabili, permite celor fără contribuții anterioare anului 2004 să obțină o pensie avantajoasă, cu o vârstă minimă de 62 de ani și 5 ani de contribuții. La fel, Cassa forense, fondul avocaților, oferă pensionare anticipată pentru cei care nu îndeplinesc condițiile minime de contribuție.

O altă opțiune este “Assegno ordinario d’invalidità”, un ajutor pentru cei cu o capacitate de muncă redusă. Pentru a beneficia de acest ajutor, este nevoie de cel puțin 5 ani de contribuții, din care 3 în ultimii cinci ani, și o invaliditate recunoscută de peste 2/3 din capacitatea de muncă.

În plus, există și “Pensione d’inabilità al lavoro”, care se acordă celor cu o incapacitate permanentă și totală de muncă. Condițiile includ 5 ani de contribuții, dintre care 3 în ultimii cinci ani.

În concluzie, chiar dacă majoritatea persoanelor trebuie să aibă un număr considerabil de ani de contribuții pentru a se pensiona, există opțiuni pentru cei cu cariere neregulate sau cu situații speciale. Aceste opțiuni sunt esențiale pentru a asigura un venit stabil celor care altfel nu ar avea acces la pensie.

Distribuie acest articol