Pensii comunitare: Peste 12.000 de români din Maramureș primesc pensii pentru anii lucrați în străinătate

Maramureșenii care au lucrat în străinătate și au ajuns la vârsta pensionării sunt tot mai numeroși, așa cum indică un trend ascendent în cazul dosarelor de pensii internaționale gestionate de Casa Județeană de Pensii Maramureș, cu sediul în orașul Baia Mare.

Numărul solicitanților care doresc să beneficieze de pensie comunitară, după ce au muncit în alte țări, a cunoscut o creștere importantă în ultimii doi ani.

Astfel, dacă în anul 2022, instituția județeană avea în gestiune 11.824 de dosare de pensii comunitare, în 2023 numărul acestora a ajuns la 12.893.

Mai exact, cei mai mulți care solicită astfel de pensii au lucrat în Italia, Ungaria și Austria:

„Pentru dosarele depuse de persoane care locuiesc în Maramureș, se solicită prestații cu preponderență pentru perioadele de asigurare socială realizate în Italia (2155), Ungaria (1209), Austria (633)”, a declarat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica Onea, citată de publicația Graiul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aceasta a subliniat că numărul maramureșenilor care beneficiază de pensii internaționale nu s-a diminuat, dimpotrivă, existând o tendință de creștere.

„Pensiile diferă în funcție de contribuții și perioadele de asigurare realizate de beneficiar. Beneficiarii pensiilor internaționale sunt din România”, a adăugat Lucica Onea.

Pe de altă parte, Casa Județeană de Pensii Maramureș deține competența de gestionare a unor dosare pentru migranții români cu rezidența în Andaluzia (Spania) și Germania. Din aceste regiuni provin 2.917, respectiv 4.740 dosare.

Trendul ascendent în solicitările de pensii internaționale, observat la nivelul județului Maramureș, reprezintă un fenomen demn de analiză în contextul mai larg al migrației forței de muncă și al impactului acestuia asupra sistemelor de pensii și asigurări sociale.

Este esențial ca autoritățile și organismele relevante să răspundă adecvat nevoilor cetățenilor care au contribuit la sistemele de asigurări sociale din diferite țări și să asigure o gestionare eficientă și echitabilă a dosarelor de pensii internaționale.

Este de așteptat ca astfel de tendințe să fie observate și în alte județe ale țării, reflectând atât mobilitatea crescută a forței de muncă românești, cât și interconexiunile tot mai complexe ale sistemelor de asigurări sociale la nivel european și internațional.

Distribuie acest articol