Un pensionar de 98 de ani, cel mai vârstnic student din Italia. A absolvit un nou ciclu universitar

Giuseppe Paterno, în vârstă de 98 de ani, a doborât din nou recordul pentru cel mai vârstnic absolvent de studii universitare din Italia. Acum doi ani, Universitatea din Palermo îi înmâna diploma pentru istorie și filozofie. S-a înscris atunci la un master pe aceleași teme, pe care l-a absolvit cu succes în această vară, relatează La Repubblica.

Născut în 1923, Giuseppe Paterno a crescut într-o familie săracă din Sicilia. De la vârsta de 19 de ani a fost în marină, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, după care a lucrat la căile ferate.

Deși i-a plăcut să studieze, în tinerețe nu a avut destui bani ca să meargă la facultate, dar vârsta nu l-a împiedicat să își vadă visul împlinit. În luna septembrie împlinește 99 de ani. Pensionarul italian are doi fii și patru nepoți.

Spune că a început să lucreze la vârsta de 7 ani, ajutând la berăria tatălui său. Apoi, la 14 ani, a devenit curier, livra la domiciliu. Își amintește toate datele: „La 4 mai 1942 am fost angajat la Căile Ferate de Stat, mai întâi ca telegrafist și apoi ca șef de gară”.

A lucrat 42 de ani la Căile ferate, iar după ce a ieșit la pensie s-a întors înapoi la cărți: „Nu este niciodată prea târziu să faci ca visele să-ți devină realitate”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tocmai a terminat, la vechea sa maşină de scris, o carte despre Papa Grigore del Mare. De computer nici nu vrea să audă, folosește două mașini de scris vechi, marca Olivetti. Pentru tineri are următorul mesaj: „Citiți, nu stați mereu numai cu ochii în telefon!”