Pensionară din Italia, nevoită să demonstreze că e vie după ce statul i-a blocat pensia pe motiv că e moartă

O fostă învățătoare din localitatea italiană Balangero, provincia Torino (Piemonte), s-a trezit cu pensia blocată deoarece Institutul Național de Previdență Socială (INPS) din Italia o consideră moartă. Pentru a continua să primească pensia, femeia trebuie să demonstreze acum că e vie.

Mariacristina Fornelli Bardina, în vârstă de 70 de ani, a relatat povestea ei pentru ziarul La Stampa. Pensionara s-a plâns astfel că, începând cu data de 30 iunie 2022, și-a văzut blocată pensia de către INPS și se zbate de atunci să-și primească din nou drepturile bănești.

Femeia și-a amintit că, la data de 4 iulie 2022, a sunat la banca la care are deschis contul curent și a întrebat de ce nu i-au intrat încă banii din pensie în cont, dar răspunsul primit a lăsat-o fără cuvinte.

„Doamnă, dar pensia dumneavoastră a fost blocată deoarece INPS ne-a comunicat că sunteți moartă”, i s-a spus de la bancă.

Conform celor declarate presei de bătrână, întâmplarea face ca o altă femeie, cu același nume ca și ea, să fi decedat recent în localitatea Balangero în care locuiește și victima acestei nefericite întâmplări. Însă, din motive necunoscute încă, la INPS a ajuns informația că persoana moartă este pensionara de 70 de ani, motiv pentru care s-a decis întreruperea plății lunare a pensiei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am fost nevoită să cer de la primăria din Balangero să-mi elibereze un document care se numește «declarație de existență în viață» și, împreună cu o copie a cărții mele de identitate, am trimis-o mai întâi, pe 5 iulie, la bancă, altfel mi-ar fi blocat și contul curent”, și-a amintit Mariacristina.

„Apoi, pe 14 iulie, am trimis totul și la INPS, atât la filiala din Torino, cât și la sediul din Roma. Toate astea între o convorbire telefonică și alta, sperând că ciclul se va debloca”, a mai adăugat ea.

Din păcate, nu s-a deblocat nimic, iar pensionara italiană încă nu-și primește pensia în prezent, motiv pentru care a decis să facă publică întâmplarea, sperând că instituțiile statului se vor mișca mai repede astfel.

„Acum sunt două luni deja de când nu mai primesc pensia”, a conchis ea.