Pensionarea în Italia cu „Quota 103”, o modalitate de a părăsi locul de muncă mai puțin convenabilă

În 2024, Italia se confruntă cu schimbări semnificative în sistemul de pensionare anticipată, fiind introdusă o nouă reglementare cunoscută sub numele de „Quota 103”.

Această schimbare vine după adoptarea manevrei financiare, modificând semnificativ conveniența acestui sistem pentru cei care doresc să iasă la pensie.

„Quota 103” devine o modalitate mai puţin convenabilă de a părăsi locul de muncă, menționează Fanpage

Deși vârsta minimă de pensionare (62 de ani) și numărul de ani de contribuție (41 de ani) rămân neschimbate, noile reglementări aduc penalizări suplimentare.

Se extinde perioada de așteptare pentru accesul la pensie, crescând la 7 luni pentru lucrătorii din sectorul privat (anterior 3 luni) și la 9 luni pentru angajații din sectorul public (anterior 6 luni).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De exemplu, pentru un lucrător privat care îndeplinește condițiile în iunie, primul plată va fi efectuat abia în 2025. Pentru angajații publici, cei care îndeplinesc condițiile în aprilie vor trebui să aștepte până în anul următor pentru a primi plata.

În plus, valoarea pensiei va fi recalculată folosind metoda contributivă, diferit de metoda mixtă contributiv-retributivă utilizată anterior, ceea ce va rezulta în sume mai mici, în special pentru anii lucrați înainte de 1996.

O altă restricție impusă este aceea că pensionarii Quota 103 nu vor putea cumula pensia cu venituri din muncă, cu excepția compensațiilor din lucrări autonome ocazionale, limitate la 5.000 euro brut pe an.

@rotalianul