Peste 100 de muncitori români exploatați în Italia printr-o rețea românească de trafic de persoane

Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurorii DIICOT din aceeași localitate au percheziționat, în data de 30 august 2017, locuințele a patru bărbați din comuna Băleni, aceștia fiind suspectați de trafic de persoane exploatate prin muncă.

Potrivit polițiștilor români citați de ziarul Adevărul, cei patru bărbați sunt bănuiți de exploatarea prin muncă a peste 100 de cetățeni români pe care i-au racolat și convins să accepte un loc de muncă în Italia, la niște ferme agricole, ca mai apoi să-i predea unor cetățeni italieni care i-au ținut pe muncitori în condiții inumane.

„Investigaţiile au relevat că, în perioada 2009 – 2016, cei patru ar fi  racolat peste 100 de victime, pe care le-ar fi transportat în Italia, predându-le unor cetăţeni italieni, pentru a fi exploatate prin muncă”, relatează purtătorul de cuvânt al IPJ Galați, Nicoleta Rogojină.

Celor peste 100 de muncitori români li se propunea inițial un salariu lunar de 1.000 de euro pentru munca depusă în fermele agricole din Italia, cu condiții de cazare și de program de lucru care nu corespundeau nicidecum cu ceea ce avea să-i aștepte pe conaționalii noștri.

Odată ajunși în Italia și preluați de cetățenii italieni, muncitorii români au descoperit că erau practic prizonieri la locul de muncă, neputând să părăsească de bună-voie fermele și nu puteau nici măcar să intre în contact direct cu angajatorii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În plus, victimele erau constrânse să plătească lună de lună câte 150 de euro de persoană către cei patru bărbați, drept comision pentru faptul că le-a fost găsit un loc de muncă. Rețeaua de traficanți de persoane a obținut astfel peste 100.000 de euro în tot acest timp de pe urma muncitorilor exploatați.

Iulian și Titi Spânu, doi dintre capii rețelei de traficanți de persoane. Sursa foto: Evenimentul Zilei

 

Doi dintre cei patru infractori anchetați, Spânu Titi și Spânu Iulian, au fost arestați ieri și reținuți pentru 24 de ore, în timp ce alți doi suspecți, cu inițialele S.C. și S.V., se sustrag urmăririi penale. Dosarul se află acum la Tribunalul Galați cu propunerea de arestare preventivă a celor patru infractori, relatează susa citată.

Distribuie acest articol