Pește din Spania curățat cu înălbitor de rufe și vândut în România

Detalii cu noi informații despre traficul ilegal de pește contaminat adus din Occident și vândut în România, a publicat recent ziarul Adevărul. „Poliţia Naţională Spaniolă a făcut publice o serie de amănunte ale operaţiunii făcute împreună cu colegii lor din România, Ungaria şi Franţa, unei puternice reţele de traficanţi de peşte contaminat cu substanţe extrem de periculoase, care este braconat în ţări ca Italia, Spania sau Franţa şi care este vândut în România”, scrie sursa citată.

Peştele pescut în bazinul Ebro ara depozitat şi prelucrat primar în condiţii insalubre, iar înainte de a fi trimis în România, era „tratat” cu înălbitor de rufe pentru fi scăpat de mirosul de hoit. Poliţiştii spanioli au arestat în această operaţiune şapte persoane care au fost duse la audieri.

Marți, 14 mai, simultan în România, Franţa, Spania, Ungaria şi Italia au fost puse în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie. Acțiunea polițiștilor români, spanioli și italieni a dus la blocarea accesului pe piața românească a 30 de tone de pește, interzis consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei.

„Peştele era braconat din ape din Spania, Franţa şi Italia unde pescuitul este interzis pentru că apa este infestată cu diverse substanţe. Este vorba de unele râuri aflate în zona unor foste arii industriale. Recolta ajungea în România cu acte false de provenienţă”, a declarat Mariana Munteanu, preşedinta Patronatului Peştelui din România pentru Adevărul.

Cele 30 de tone de peşte confiscat, erau contaminate cu mercur, fiind braconate în ape unde pescuitul era interzis din cauza gradului de poluare, potrivit ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI